FNV wil landelijk onderzoek en meldpunt chroom-6

Vakbond FNV wil dat er een landelijk onderzoek wordt gestart om vast te stellen bij welke bedrijven en sectoren in de afgelopen 20 jaar chroom-6 is gebruikt. Ook moet er volgens de FNV een landelijk meldpunt komen voor mensen die denken dat ze zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof.

Aanleiding is het kritisch rapport over de ruim 800 werklozen die bij een re-integratieproject in Tilburg zijn blootgesteld aan de giftige stof. Zij schuurden er tussen 2004 en 2011 oude treinstellen en kwamen zo in aanraking met chroom-6. Veel van hen kampen sindsdien met gezondheidsklachten.
Volgens vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV laat deze zaak zien dat actie nodig is. “Dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident.” De vakbond stelt dat chroom-6 wordt gebruikt in de burgerluchtvaart en mogelijk ook in windmolenparken. “Werknemers hebben het recht om te weten waaraan ze worden blootgesteld.”

De FNV wil daarom een landelijk onderzoek onder regie van de overheid. Want de bond vermoed dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan het gevaarlijke antiroestmiddel dan tot nu bekend is. Daarnaast moeten de werkgevers de kosten dragen voor een compensatiesysteem. Het is de bedoeling dat er een meldpunt komt voor werknemers die denken dat ze ziek zijn geworden door chroom-6. Deze moeten zich dan kunnen melden bij een nog op te zetten ‘claimbeoordelingsinstituut’.

Compensatie slachtoffers

De werklozen die aan chroom-6 werden blootgesteld in Tilburg, krijgen vandaag van de gemeente te horen wat voor schadevergoeding ze krijgen. Voor mensen die ziek zijn geworden, bestaat een coulanceregeling van 385 euro per jaar. Daarnaast kregen ze vorig jaar eenmalig 500 euro extra als “blijk van medeleven”.
Er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken op de NS-werkplaats in Tilburg. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of NS-onderhoudsbedrijf Nedtrain nalatig is geweest. In het rapport dat vorige week werd gepubliceerd staat dat Nedtrain, de NS en de gemeente Tilburg veel te verwijten valt.

BRON: NOS en RTV Oost