Veilig Verkeer Nederland vindt dat ouders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken in het bijzijn van hun kinderen, een dubbele boete, dus van 460 euro, zouden moeten betalen. Momenteel is de bekeuring voor telefoongebruik in de auto 230 euro. De organisatie stelt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven en ze zal daarom haar voorstel met de politieke partijen bespreken.

Felix Cohen, de voorzitter van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt een hogere boete voor een ouder die op heterdaad betrapt wordt terecht. “Als kinderen zien dat hun ouders gewoon telefoneren en appjes versturen achter het stuur, dan krijgen ze volstrekt het verkeerde voorbeeld. Juist als opvoeder moet je je bewust zijn van je verantwoordelijkheid”, meent Cohen.

Signaal

Of het plan van de VVN veel kans van slagen heeft weet Cohen niet. “Ik wil in ieder geval een signaal afgeven en de discussie daarmee opnieuw aanzwengelen dat smartphones en verkeer absoluut niet samen gaan”, meent de VVN-directeur. Het Openbaar Ministerie onderschrijft de zorgen van Cohen, maar kan met zijn oproep vooralsnog niets. “Dat is aan de wetgever. Maar wat ons betreft geldt het voorbeeld niet alleen voor smartphones, maar ook voor het rijden met te hoge snelheid en rijden met alcohol op”, reageert ene woordvoerder van met OM.

Pakkans

In de Tweede Kamer kijken politici met gemengde gevoelens naar het idee van VVN. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt het „een goed signaal”, maar hij ziet meer in het verdubbelen van de pakkans van bellende automobilisten. „Anders heb je er niets aan.” VVD-Kamerlid Barbara Visser begrijpt de frustratie, maar vindt het verhogen van de boete geen goed idee. „Het is gewoon verboden. Je moet dat ding niet in je handen hebben tijdens het rijden”, stelt de liberaal. „Het is bovendien lastig om boetes te verhogen zodra er kinderen in de buurt zijn. Moeten we dat dan bij alles gaan doen? Ouders moeten hun kinderen gewoon opvoeden door het goede voorbeeld te geven.”

Het Ministerie van Justitie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boetes. Demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) laat weten dat het aan een volgend kabinet is om met maatregelen te komen.

Enquete

VVN heeft daarnaast een enquête gehouden onder ouders van kinderen tussen zes en twaalf jaar over hun kennis over speelvoertuigen. Daaruit blijkt dat ouders in veel gevallen niet weten waar hun kinderen met speelgoed, als skateboard en spacescooters, mogen komen. Met deze voertuigen zijn kinderen voor de wet een voetganger, dus zij mogen gebruik maken van het voetpad. Indien dit ontbreekt, mogen de voertuigen gebruikt worden op het fietspad.
De organisatie is niet tevreden met deze uitkomst, omdat ook hiervoor geldt dat ouders een belangrijke rol spelen in het bijbrengen van kennis over verkeersregels. Aanleiding voor het onderzoek is het nationaal verkeersexamen, waar donderdag 200.000 kinderen aan meedoen, aldus een bericht van NU.nl.


Bron: de Telegraaf