De rechtbank in Assen heeft vanmorgen bepaald dat de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) aansprakelijk is voor de immateriële schade die inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen ervaren. Dit is een nieuwe klap, want in september 2015 oordeelde dezelfde rechtbank al dat de NAM alle huiseigenaren in het bevingsgebied moet gaan compenseren voor waardedaling van hun woning. Tegen die uitspraak ging de NAM, wat een joint venture is van Shell en ExxonMobil, in hoger beroep.

127 eisers claimden last te hebben van angst en zorgen en hun woongenot was aangetast. Vandaag heeft de rechter hen in het gelijk gesteld. De rechter vindt de NAM ook aansprakelijk voor het psychische leed van de slachtoffers. Niet alle 127 gedupeerden kunnen aanspraak maken op smartengeld. De voorwaarde is dat de eisers wonen op Groningenveld, daar waar de aardbevingen regelmatig gevoeld worden en de schade ook daadwerkelijk wordt geleden. Hoe groot de financiële vergoeding zal zijn, wordt per geval bekeken en hangt onder andere af van de ernst van de schade en klachten.

Eis tegen de staat afgewezen

Ook de staat werd door de eisers aansprakelijk gesteld voor hun leed. De rechtbank in Assen stelde vanochtend vast dat de staat inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld tussen januari 2013 en 2015. De staat had de gaskraan toen niet ver genoeg dichtgedraaid. Maar de NAM draagt als exploitant de verantwoordelijkheid voor de gevolgen, dus de eisen tegen de staat werden afgewezen.

Reactie NAM

De NAM geeft aan de Volkskrant aan kennis te hebben genomen van de uitspraak van de rechter. Thijs Jurgens, directeur aardbevingen van NAM, gaf aan dat de NAM de uitspraak nu eerst verder gaat bestuderen. De volledige uitspraak is terug te lezen op Rechtspraak.nl.

Bron: Rechtspraak.nl en Volkskrant