Bij een ernstig ongeval met een toeristenboot op het Griekse eiland Kos zijn zes gewonden en een dode gevallen. Onder de gewonden zijn twee Nederlanders. De kapitein, tevens eigenaar van de boot, kwam bij de explosie van een op het schip aanwezig replica van een kanon om het leven. Volgens Aegeanews werd de kapitein dodelijk in de borst getroffen door een stuk metaal van 10 x 15 cm, afkomstig van het geëxplodeerde kanon.

Het ongeluk gebeurde met de tot piratenboot gedoopte “EVA“, die dagelijks een drie-eilanden-trip verzorgt voor toeristen vanuit de oude haven (Grieks: Mandraki) van Kos. Volgens letselschadespecialist Yme Drost, die vanwege zijn vakantie op het Griekse eiland verblijft, schrikte een enorme knal om 18.05 uur een deel van de eilandbewoners en de toeristen op. De toeristenboot met 28 opvarenden, waaronder meerdere Nederlanders, voer op dat moment ter hoogte van Lambi op ongeveer 10 minuten varen van de haven van Kos.

Eva

Forensisch onderzoek bij de Eva

‘Zelfgemaakte bom oorzaak explosie boot Kos’

Volgens Kos News explodeerde een replica van een kanon aan boord van het schip, dat vuurwerk als toeristische attractie wilde afschieten. Daarbij kwam de 51-jarige kapitein Savvas Theologou door rondvliegend materiaal om het leven. De kapitein was op slag dood. De aanblik leverde ernstig schokkende beelden op, aldus Kos News.

Volgens lokale bronnen op Kos zou het vuurwerk feitelijk een zelfgemaakte zogenaamde Griekse vuurwerkbom zijn geweest. De vuurwerkbom zou zijn gemaakt van wit kruit, ook wel ‘flashpowder’ genoemd, uit achtergebleven bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Alhoewel illegaal, zouden dergelijke vuurwerkbommen vaker op Kos worden gebruikt bij het jaarlijkse paasfeest.

Volgens Yme Drost, die geregeld verblijft op Kos en over goede contacten op het Griekse eiland beschikt, zijn de verhalen te divers om de exacte toedracht op dit moment te achterhalen. “Wel is het zeker dat de activiteiten illegaal waren. Meerdere onafhankelijke bronnen in de haven van Kos, bevestigen het gebruik van zwaar explosief materiaal. Uit respect voor de familie van de overleden kapitein zullen de media op het kleine eiland Kos de eerst komende dagen zwijgen over de feitelijke toedracht”, aldus Yme Drost.

Het schip werd na de explosie door de 28-jarige neef van de kapitein naar de haven terug gevaren. Deze neef was ten tijde van de explosie ook op het schip aanwezig en raakte eveneens gewond.

Volgens Kos News zijn de andere slachtoffers een 52-jarige man en een 47-jarige vrouw uit Nederland, een 30-jarige man uit België (Jonathan Vansimpsen) en een 9-jarige jongen en een 7-jarige meisje uit Duitsland. De 52-jarige Nederlander zou ernstige brandwonden en een beenwond hebben. De meeste slachtoffers zouden ook gehoorschade hebben opgelopen.

(Laatst bijgewerkt 09-10-2012, 23:30)
Hier vindt u Grieks nieuws over het ongeval op de ‘Eva’