‘Patiënt baas over eigen medisch dossier’

Patiënten moeten de baas worden over hun eigen medisch dossier, vinden artsen-, patiëntenorganisaties en politici. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheden van een in de wet vastgelegd ‘patiëntgeheim’.

Nu steeds meer medische informatie van Nederlanders via allerlei zorgsystemen en health-apps wordt opgeslagen en techreuzen als Google en Apple hun blik ook op de zorg richten, moet er snel een wet komen die het ‘patiëntgeheim’ garandeert. Artsen, patiënten en politici zeggen dat in navolging van expert Theo Hooghiemstra, die de term onlangs lanceerde

Gezondheidsapps

“Uit je elektronische patiëntendossier mogen bedrijven geen informatie halen, maar als je zelf met een fitness- of slaap-app allerlei informatie opslaat, geldt het medisch beroepsgeheim niet”, zegt Hooghiemstra. “Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat je niet gedwongen kunt worden zulke info af te staan.”
Dergelijke dwang is geen vergezocht scenario. “Het mag niet, maar zien regelmatig dat UWV, verhuurders of verzekeraars mensen onder druk zetten om hun medische dossier af te geven”, zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie Nederland. “Die zeggen: ‘Als wij uw dossier niet zien, krijgt u geen uitkering of keren wij als autoverzekeraar niet uit’.”

Volgens Hooghiemstra staren de maatschappij en de politiek zich soms blind op zaken in het patiëntendossier. En de wereld daarbuiten wordt te vaak vergeten: “Er zijn nu al meer dan 350.000 gezondheidsapps in de wereld. Alles wordt bijgehouden. Die informatie mag nooit tegen je worden gebruikt.”
Minister Bruins komt nog voor de zomer met een uitgewerkt oordeel over het patiëntgeheim, meldt zijn woordvoerder. In een eerder Kamerdebat liet de minister zich al positief uit over het idee.

Commercieel gebruik medisch dossier

Daarnaast willen ziekenhuizen en politici ook een rem op het commerciële gebruik van medische data. Ziekenhuizen moeten voor meer dan honderd ziektes en aandoeningen de kwaliteit van de zorg verplicht registreren, maar besteden de administratieve rompslomp vaak uit aan bedrijven. Wat er dan mee gebeurt, blijft voor patiënten meestal schimmig.
Zo slaat het bedrijf MRDM de medische data van honderdduizend Nederlanders nu (versleuteld) op in het datacenter van Google in de Eemshaven. Dat werd onlangs onthuld. Dit bleek uit onderzoek van het AD. Volgens die krant waren de patiënten daar niet van op de hoogte gesteld. Privacydeskundigen en politici maken zich zorgen over deze ‘stille actie’.

BRON: dagblad Tubantia en het AD

Lees hier al onze nieuwsberichten