Vrouwen die klachten hebben over hun siliconen borstimplantaten worden opgeroepen mee te doen aan een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het doel daarvan is een beter beeld te krijgen van de verschillende soorten klachten die vrouwen ervaren. Het onderzoek van het RIVM wordt uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), dat daartoe vorig jaar besloot.

Zowel vrouwen die om cosmetische reden borstimplantaten hebben laten plaatsen als vrouwen die dat lieten doen vanwege een borstreconstructie kunnen deelnemen. Zij hebben tot en met 21 maart de tijd om de online vragenlijst in te vullen. De resultaten worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd.

Ophef

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed anderhalf jaar geleden verboden omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten die daar niet thuis horen. Volgens de IGZ waren deze implantaten echter niet gevaarlijk voor de gezondheid en vervangen zou niet nodig zijn.

Eerder raakte een Franse fabrikant van borstprotheses, van het merk PIP, in opspraak. Deze implantaten hadden een verhoogde kans op scheuren en lekken. Honderden Nederlandse vrouwen sloten zich destijds aan bij rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de implantaten had goedgekeurd.

Bron: www.nu.nl