Voorwaardelijke geldboete geëist in zaak monstertruckdrama

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist tegen de stichting Sterevenementen Haaksbergen. Dat bleek vanmorgen tijdens de inhoudelijke behandeling in Arnhem van de zaak over het monstertruckdrama in Haaksbergen. De stichting werd al eerder door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro, maar daar ging de stichting tegen in hoger beroep

Volgens het OM is de stichting mede verantwoordelijk voor het drama waarbij 3 mensen omkwamen en tientallen toeschouwers gewond raakten. Allereerst heeft de stichting verzuimd om zich vooraf voldoende te laten voorlichten over de risico’s van de stuntshow en de veiligheid van het publiek. Vervolgens heeft de stichting de show laten plaatsvinden op een te kleine parkeerplaats zonder vereiste veiligheidsmaatregelen. Ook ging de stichting volgens Justitie te lichtvaardig uit van de vereiste capaciteiten van de chauffeur, Mario D.
Door al deze nalatigheid kan de stichting volgens het OM daarom gezien worden als “mede-veroorzaker”.

Voldoende duidelijkheid

Volgens de voorzitter van de stichting Sterevenementen Haaksbergen reed de monstertruck tijdens de demonstratie in een andere rijrichting dan vooraf was verwacht. Dat kon onder meer gebeuren doordat de chauffeur volgens de stichting eerder aan zijn show begon dan vooraf was afgesproken.
Toch voldeed het parkeerterrein volgens de stichting aan alle eisen die de gemeente Haaksbergen aan de verstrekte evenementenvergunning had gesteld.
De rechtbank vroeg zich daarop af of de stichting wel voldoende duidelijkheid over de opzet van de hele show. Hoe helder waren de gemaakte afspraken? Ook wilde de rechter graag nog weten waarom de stichting de demonstratie zo beknopt had opgeschreven bij de aanvraag van de vergunning en de gemeente zo wel een juist beeld kon hebben van de stuntshow.

Het gerechtshof in Arnhem doet in deze zaak uitspraak op 23 mei 2018

BRON: RTV-Oost en dagblad Tubantia