Het gerechtshof in Arnhem behandelt vandaag het hoger beroep in de zaak rond de bestuurder van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek inreed. Op deze eerste dag van de zitting mogen eerst slachtoffers en nabestaanden het woord voeren. Vervolgens enkele technische experts en de chauffeur zelf. Waarna het OM haar strafeis zal toelichten.

Mario D. bestuurde op 28 september 2014 de monstertruck en reed daarmee in op publiek bij een autoshow waarbij drie toeschouwers de dood vonden en 28 mensen gewond raakten. De rechtbank in Almelo achtte hem hiervoor verantwoordelijk en veroordeelde hem in 2016 tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. Zijn advocaat Rob Oude Breuil pleit daarentegen voor een werkstraf.

Reactie slachtoffers

Slachtoffers en nabestaanden vinden het onbegrijpelijk dat de de chauffeur na zijn veroordeling in hoger beroep gegaan is. Zo verklaarden zes emotionele slachtoffers vanmorgen. Een van hen zei voor de rechtbank:”Wees gewoon een vent en accepteer je straf. Dan kunnen wij ook eindelijk beginnen met proberen het te verwerken.”  Dat de advocaat van Mario D. een werkstraf bepleit, schoot bij hen ook in het verkeerde keelgat: “Doe niet alsof Mario een slachtoffer is!”

Verklaring van experts

De deskundigen die verklaringen hebben afgelegd over de oorzaak van het monstertruckdrama vinden het onwaarschijnlijk dat het gas van de truck bleef hangen. Daartegenover houdt Mario D. vast aan zijn verklaring over een technisch mankement, en dat daardoor het ongeluk gebeurde. Volgens de experts kon uit de beeld- en geluidsfragmenten niet worden opgemaakt dat het gas bleef hangen. Wel verklaarden beide experts het vreemd te vinden, dat het publiek tijdens de stuntshow in de rijrichting stond en dat het stuntterrein klein was.

Strafeis van het OM

Het Openbaar Ministerie heeft 15 maanden celstraf geëist in het hoger beroep tegen Mario D. Het sluit daarmee aan bij de celstraf van 15 maanden die de rechtbank in Almelo eerder oplegde. Volgens de advocaat-generaal Joep Simmelink is het niet mogelijk dat het ‘gas bleef hangen’ en de truck daardoor niet kon afremmen. Dat is vanaf het begin de lezing van verdachte D., ondanks dat deze recent door twee gehoorde experts als ‘onwaarschijnlijk’ werd aangemerkt. Ook een ander technisch mankement als oorzaak voor het drama is volgens Simmelink niet denkbaar. Ook noemde hij het een ‘ernstige inschattingsfout’, dat de de professionele stuntman dacht zijn show te kunnen uitvoeren op zo’n kleine parkeerplaats.

Stichting Sterevenementen

Ook de stichting Sterevenementen Haaksbergen, die de show met de monstertruck had georganiseerd ging in hoger beroep. De rechtbank van Almelo had de stichting veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro. Dit loopt parallel aan de zaak tegen Mario D. Maar het Gerechtshof is van plan om de inhoudelijke behandeling daarvan uit te stellen tot maandag 23 april a.s. Het hof zal in beide zaken uitspraak doen op woensdag 23 mei 2018.

Bron: Tubantia, RTV Oost