De ouders van baby Luna gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de regionale tuchtrechter in Eindhoven. Dat bevestigde letselschade-expert Yme Drost, die de ouders bijstaat, gisteren aan Hart van Nederland.

“Er is nog geen hoger beroep ingesteld, maar dat gaat wel gebeuren. Dat besluit is inmiddels genomen. Het hoger beroep zal zich in ieder geval richten tegen de drie gynaecologen die een waarschuwing kregen. Over een eventueel uitgebreider hoger beroep wordt nog nagedacht,” laat Drost weten.
De ouders van Luna, Marloes en Chris uit Vught, vechten al zes jaar voor gerechtigheid na de dood van hun dochtertje. Ruim een week geleden oordeelde het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven dat hun klachten deels terecht zijn. Eén kinderarts wordt een jaar voorwaardelijk geschorst en drie gynaecologen krijgen een waarschuwing.

Onbeantwoorde vragen

“De waarschuwing klopt in onze ogen niet, zeker als je het opweegt tegen de voorwaardelijke schorsing van de kinderarts. Tegen haar wordt gezegd dat zij signalen niet goed heeft opgepakt en ons onvoldoende heeft ingelicht. In onze ogen kunnen we hetzelfde tegen de gynaecologen zeggen,” vertelt Marloes aan Hart van Nederland.
Ze vervolgt: “Ook is het Tuchtcollege niet verder ingegaan op dingen die Yme Drost heeft aangedragen. Er zijn in onze ogen dingen blijven liggen en daarmee vragen onbeantwoord gebleven.”

Baby Luna

Baby Luna overleed in 2014, tien dagen nadat ze ter wereld kwam. Ze bleek bij de geboorte een zuurstoftekort te hebben gehad, iets wat mogelijk voorkomen had kunnen worden. Het tuchtcollege oordeelde dat de kinderarts grote fouten heeft gemaakt. Zo negeerde ze onder meer diverse zorgwekkende alarmsignalen. De drie bestrafte gynaecologen hadden volgens het college hun besluiten niet goed vastgelegd, maar vijf anderen gingen vrijuit.
Het hoger beroep dient bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Ook het ziekenhuis heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Daar staat een termijn van zes weken voor vanaf het moment van de uitspraak. Het ziekenhuis heeft daar nog geen beslissing over genomen.

BRON: Hart van Nederland.nl en Brabants Dagblad