Een kinderarts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een voorwaardelijke schorsing van een jaar gekregen in een tuchtzaak die draait om de dood van de destijds tien dagen oude baby Luna in 2014. Ook hebben drie gynaecologen een waarschuwing ontvangen. Dit is donderdag bekendgemaakt door het tuchtcollege.

Zo wordt de kinderarts verweten dat zij heeft gezorgd voor ‘ondeugdelijke en chaotische dossiervoering, waardoor het verloop van de gebeurtenissen en de situatie van het dochtertje niet kon worden gecontroleerd’.
Tien betrokken artsen stonden terecht. De kinderarts heeft zeer grote fouten gemaakt. Het dossier was zeer chaotisch en slecht bijgehouden. Ook heeft zij alarmsignalen van de baby gemist en signalen van verpleegkundigen genegeerd. De arts krijgt daarom een voorwaardelijke schorsing van één jaar. Drie gynaecologen krijgen een waarschuwing. De andere doktoren valt volgens het tuchtcollege niets te verwijten.

Afwijking placenta

Rondom de geboorte van Luna ging veel mis, zeggen haar ouders, Chris en Marloes Schuiling uit Vught. Zij trokken tijdens de zwangerschap al aan de bel. Ze kregen echter te horen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. Toch was er wel degelijk iets mis met de placenta.
Het ziekenhuis kwam hier bij 36 weken zwangerschap achter, maar zou dit niet tegen de ouders hebben verteld. De afwijking van de placenta zorgde bij de bevalling voor problemen. Bij het breken van de vliezen van moeder Marloes, scheurde waarschijnlijk een bloedvat. Iets dat bekend had kunnen zijn als de artsen een echo hadden gemaakt, maar dit is niet gebeurd.

Luna overleed tien dagen na haar geboorte aan de gevolgen van zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Het kindje was op dat moment thuis, en lag in bed tussen haar beide ouders in. Vijf jaar na de dood van Luna zijn beide ouders nog steeds kapot van verdriet.
Alle artsen zeggen dat de klachten niet kloppen en zeggen dat ze professioneel gehandeld hebben. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt later met een reactie. Het is nog onduidelijk of er een hoger beroep komt.

Beraden op hoger beroep

Letselschade-expert Yme Drost, die het echtpaar juridisch bijstaat, zei in een reactie dat hij de uitspraak nog uitgebreid met de ouders van Luna moet bespreken. Hij zei dat er door deze uitspraak ’tenminste iets is gebeurd’ met de klachten die zijn cliënten hebben ingediend tegen de betrokken artsen. Toch zijn er ook klachten van de ouders ongegrond verklaard, concludeerde Drost. “Naar het oordeel van mijn cliënten is er niet volledig recht gesproken, daarom beraden wij ons nog op een hoger beroep.” Daarnaast stelde de letselschade-expert af te wachten wat er gebeurt met aangifte die er is gedaan in deze zaak tegen een aantal direct betrokken artsen, van dood door schuld.

Bron: NU.nl, NRC.nl en Omroep Brabant

Zie ook eerder bericht: artsen voor tuchtcollege (6 september 2019)