Acht gynaecologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stonden vandaag, 6 september 2019, voor het medisch tuchtcollege. Ze moeten zich verantwoorden voor de dood van baby Luna in 2014.

Luna overleed tien dagen na haar geboorte als gevolg van een hersenbeschadiging na langdurig bloedverlies tijdens de bevalling. Bij het breken van de vliezen is waarschijnlijk een bloedvat gescheurd bij de placenta.

Ernstige fouten

Haar ouders vinden dat het ziekenhuis ernstige fouten heeft gemaakt rond de geboorte. In totaal moeten tien specialisten zich verantwoorden voor het tuchtcollege. Een anesthesioloog en een kinderarts worden volgende week nog gehoord. De uitspraak van het college is voorzien op 31 oktober.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt te hopen dat de tuchtprocedure meer duidelijkheid geeft over het overlijden van Luna. “En dat deze moeilijke periode voor alle betrokkenen op een respectvolle wijze kan worden afgesloten.” Verder wil het ziekenhuis niet reageren.

Baby Luna had niet hoeven sterven

RTL Nieuws deed in 2016 onderzoek naar de dood van baby Luna. Verschillende onafhankelijke gynaecologen spraken tegen de onderzoeksredactie van ‘cruciale fouten’ door het Jeroen Bosch. Artsen van het Bossche ziekenhuis wisten dat de moeder van Luna een zwangerschapscomplicatie had. Een geplande keizersnede had de baby kunnen redden.
Vorige week besteedde het Algemeen Dagblad ook aandacht aan deze trieste zaak, die nu al bijna zes jaar duurt. De ouders van de baby Luna verwijten de artsen meerdere medische missers, voor, tijdens en na de bevalling. Jarenlang spitten ze de dossiers door en werden er onafhankelijke artsen geraadpleegd. Hun conclusie? Luna had niet hoeven sterven.

Erkenning

Het duurde zestien uur voordat haar ouders wisten dat Luna een ernstige hersenbeschadiging had opgelopen bij de geboorte. Daarvoor hadden ze nog te horen gekregen dat ze een gezonde dochter ter wereld hadden gebracht. Al geloofde geen van hen dat. “Ze kwam ter wereld als een lappenpop. Er zat geen beweging in, ze reageerde nergens op”, vertelde haar vader in 2016.
Haar moeder: “Luna lag als een slappe vaatdoek op mijn borst, keek me aan en begon te huilen. Dat duurde maar twee seconden. Het was de eerste keer dat ik haar hoorde huilen. En de laatste keer.” Op 11 maart 2014 overleed Luna in de armen van haar ouders, tien dagen na de geboorte.
In het AD vertelden de ouders uitgebreid en open over hun strijd om openheid en erkenning van de gemaakte fouten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Twintig verwijten

Een week later, op 13 september 2019, werd de zitting voortgezet. Hierbij herhaalden de ouders van baby Luna, bij monde van letselschade-expert Yme Drost, wat er in hun ogen allemaal mis was gegaan met de (na)zorg van moeder en kind. Deze keer toegespitst op de kinderarts en de anesthesist, vervat in twintig verwijten.
De schriftelijke uitspraak van het Tuchtcollege volgt op 31 oktober. De maximale straf die het college kan uitspreken, is het schrappen van de zogeheten BIG-registratie, waardoor artsen hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Dat kan ook tijdelijk zijn. Andere opties zijn een berisping of geldboete.

BRON: RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad