Zowel de ouders van overleden baby Luna als drie artsen gaan in hoger beroep tegen de uitspraken van het tuchtcollege. Dat laten het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en Yme Drost, gemachtigde van de ouders, weten.

De ouders tekenden beroep aan tegen de uitspraken van de drie gynaecologen die een waarschuwing kregen en van twee gynaecologen tegen wie klachten zijn ingediend die ongegrond werden verklaard. Drost laat weten dat de ouders het op een aantal punten niet eens zijn met het oordeel van het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven. Eind november deed het tuchtcollege uitspraak in tien tuchtzaken met betrekking tot het overlijden van hun tien dagen oude dochter. Naast de waarschuwingen voor drie gynaecologen kreeg een kinderarts een voorwaardelijke schorsing. In zes zaken, tegen vijf gynaecologen en één anesthesioloog, werden alle klachten ongegrond verklaard. De ouders vinden onder meer dat het tuchtcollege enkele foutief beoordeelde ctg’s over het hoofd heeft gezien. Ook vinden ze dat het tuchtcollege ten onrechte geen gevolgen verbindt aan het niet ondernemen van actie op vaginale bloedingen van de zwangere moeder.

Artsen in hoger beroep

Het JBZ laat weten dat de kinderarts en twee van de drie gynaecologen die een waarschuwing kregen, in beroep gaan bij het Centraal Tuchtcollege. De derde gewaarschuwde gynaecoloog staat achter het beroep, maar besloot zelf niet in beroep te gaan. Het ziekenhuis zegt de uitspraken van het RTG zeer serieus te nemen en goed te hebben bestudeerd. Vooral met het oog op verdere verbetering van de zorg. De artsen gaan in beroep vanwege ‘een aantal vraagtekens bij de inhoud van de uitspraak en bij de zwaarte van de maatregelen. Vooral als het gaat om de voorwaardelijke schorsing van de kinderarts.’ De artsen zijn het niet eens met de conclusies van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Namelijk dat zij nalatig waren bij de verslaglegging van het dossier. De kinderarts werd bovendien verweten alarmsignalen te hebben gemist.

BRON: NOS, NRC en Omroep Brabant