De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) een boete opleggen vanwege het niet melden van een calamiteit. Dit meldde vandaag het dagblad Tubantia. Het ging daarbij om complicaties bij operaties verricht door chirurg Serdjan Rakic, die voorheen werkzaam was bij de ZGT. Twee van zijn patiënten overleden en een derde moest vechten voor haar leven. De chirurg staat hierover een tuchtzaak te wachten.

De IZG wil niet verder in bijzonderheden treden, alleen dat het onderzoek is afgerond en dat over enkele weken mogelijk meer te zeggen is. Het rapport zelf is niet openbaar. Ook het ziekenhuis wil niet reageren en zegt officieel nog van niets te weten. Het ziekenhuis zal pas reageren als zij het inspectierapport ontvangen heeft en weet wat er precies in vermeld wordt. Voor complicaties bij een behandeling geldt een meldplicht bij de IGZ. De bestuurlijke boete voor een schending van die plicht kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Het ziekenhuis krijgt de kans om het oordeel van de IGZ aan te vechten. Een boete wordt meestal dan pas opgelegd, als een instelling al een keer eerder voor zo’n overtreding een waarschuwing heeft gekregen.

Mislukte operaties

Chirurg Rakic, afkomstig uit Servië, werkte sinds 1985 in het Almelose ziekenhuis. Hij stond bekend als een zeer kundig specialist op het gebied van slokdarm-, buik- en maagoperaties. Maar vanaf 2009 werd hij achtervolgd door klachten. Naar aanleiding van een door de ZGT zelf in 2013 gefilmde (mislukte) galblaasoperatie verscheen een vernietigend rapport. Nadat hij geruime tijd ziek thuis had gezeten en op non-actief was gesteld, is de arts vorig jaar uit het ziekenhuis vertrokken. De betreffende filmopnamen noopten de inspectie tot een eigen onderzoek en nu dus tot verdere stappen.

In 2009 diende een vrouw bij de ZGT een schadeclaim in nadat haar man na een operatie door Rakic was overleden. Daarna meldden zich ook andere patiënten bij de Hengelose letselschade-expert Yme Drost, omdat ook hun behandeling niet goed zou zijn verlopen. Onder druk van Drost deed het Almelose ziekenhuis onderzoek naar die zaken. Maar haar conclusie toen was dat er geen fouten waren gemaakt. Het is Drost nog niet duidelijk of de drie zaken, die al enkele jaren geleden speelden, nu de reden zijn waarom de inspectie de Ziekenhuis Groep Twente wil beboeten, al heeft hij wel die indruk. De inspectie zelf heeft hem telefonisch geïnformeerd over de boete en de tuchtzaak. Drost staat de vrouw bij die moest vechten voor haar leven na fouten bij een galblaasoperatie. Namens deze vrouw zal hij ook een klacht indienen tegen de arts bij het Medisch Tuchtcollege. Hij noemt het meer dan terecht als de ZGT een boete wordt opgelegd.

 

Bron: Tubantia