De Almelose topchirurg Serdjan Rakic keert niet terug in de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. De arts die al lange tijd in opspraak was, zat sinds 2014 ziek thuis. Dit als gevolg van een belastend rapport van de calamiteitencommissie van de Ziekenhuis groep Twente, na enkele complicaties bij geopereerde patiënten. Hij was vanaf 1985 werkzaam in Almelo, maar heeft besloten om nu uit de maatschap te stappen. Zo meldt de Tubantia van 20 november 2015.

Een woordvoerder van het ZGT laat schriftelijk weten dat de arts zich vrijwillig heeft teruggetrokken uit de maatschap chirurgie. Er zou geen druk op hem zijn uitgeoefend om te vertrekken. Rakic wil zelf geen toelichting geven op zijn vertrek. En ook de maatschap zelf geeft geen commentaar op dit bericht.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorig jaar al  laten weten, dat ze een nader onderzoek zou gaan uitvoeren naar enkele complicaties en het handelen van de chirurg Serdjan Rakic. In januari 2015 gaf een woordvoerder van de IGZ nog te kennen dat ze ‘goed in de gaten zou houden’ of de arts weer aan de slag zou gaan (niet dus). De Inspectie kan niet zeggen wat de stand van zaken nu is, en of het vertrek van de arts van invloed is op het onderzoek. Rakic staat nog wel als arts vermeld in het BIG-register.

Rakic werkte sinds 1985 al in de ZGT. Hij had er een uitstekende reputatie opgebouwd als specialist in gecompliceerde slokdarm-. buik en maagoperaties en gold als een topchirurg. Maar vanaf 2009  wordt hij achtervolgd door klachten van patiënten. Er waren vijf klachten over complicaties na een operatie bij de ZGT binnengekomen. Een patiënt zou daaraan zijn overleden. Er wordt een onderzoek gedaan door professor Ivo Broeders naar de gang van zaken. Zijn conclusie was, dat Rakic niets te verwijten valt en daarom wordt hij vrijgepleit van medische missers. Maar in 2011 lijkt de chirurg weer onder vuur te komen na het onverwacht overlijden van een patiënt. De nabestaanden vermoeden een medische fout en de ZGT laat ook dit onderzoeken. In overleg met de familie is besloten geen nadere mededelingen te doen al is de Inspectie wel op de hoogte gesteld.
Rakic komt weer in het nieuws als in 2014 een fout gelopen galblaasoperatie, waarbij de patiënt ternauwernood overleefde. Het rapport van de calamiteitencommissie van de ZGT is vernietigend. Van de operatie zijn video-opnamen gemaakt ter beoordeling door andere artsen. Deze noemen de werkwijze van de arts (in een overigens uitgelekte rapportage) op die van een relatief onervaren chirurg. Naar aanleiding daarvan meldt Rakic zich ziek.

Intussen bereiden vier patiënten een klacht voor bij het Medisch Tuchtcollege tegen Serdjan Rakic wegens in hun ogen verwijtbare fouten, dan wel niet adequaat inspelen op complicaties na een operatie. Letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo zegt dat dertig patiënten met klachten zich bij hem hebben gemeld. “De vier sterkste zaken leggen we aan het Tuchtcollege voor”, aldus Drost.

Bron: Tubantia