De affaire rond de oud-chirurg S. Rakic van de ZGT blijft meer slachtoffers eisen. Er hebben zich volgens RTV-Oost nieuwe slachtoffers gemeld, nadat een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verscheen over de fouten van Rakic en het toedekken ervan door het ziekenhuis.

Volgens letselschade-expert Yme Drost staat de teller nu al op 40 slachtoffers van de voormalig chirurg. Hij stelt dat de meeste fouten door het ziekenhuis niet zijn gemeld bij de IGZ.
Nabestaanden van een patiënt, die in 2010 overleed door complicaties tijdens een galblaasoperatie door Rakic, en drie andere slachtoffers, die ternauwernood een behandeling hebben overleefd, hadden zich al eerder gemeld bij het Hengelose letselschadekantoor. Aldus RTV-Oost afgelopen zaterdag.

In het rapport oordeelde de inspectie vernietigend over de handelwijze van de Ziekenhuis Groep Twente, omdat zij fouten van de chirurg niet hebben gemeld bij de IGZ. Het ziekenhuisstaat daarvoor een boete te wachten. Ook tegen Rakic wordt een tuchtzaak aangespannen.

Het ziekenhuis heeft intussen verbetermaatregelen aangekondigd, welke binnen drie maanden moeten worden doorgevoerd. Globaal betreft het verbeteringen op het gebied van het hoofdbehandelaarschap, dossiervoering, supervisie arts-assistenten en de communicatie rondom het informeren van betrokkenen bij calamiteitenonderzoeken, mede op advies van de IGZ. Dat meldde het Dagblad Tubantia onlangs. Een eigen persverklaring daarover staat op de website van de ZGT.