gebroken rib, gebroken ribben

Een gebroken rib of ribfractuur kan ontstaan door letsel waarbij de borstkas met kracht wordt ingedrukt. Zo kan een rib breken door een val tijdens het fietsen of schaatsen. Maar ook door een botsing met een tegenstander tijdens een contactsport zoals voetbal.

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet voor ribfractuur een derde aansprakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld doordat u buiten uw schuld betrokken bent bij een auto-ongeval.

Letselschade opgelopen?

Plan kosteloos een afspraak of neem contact op.

Gebroken rib

Een mens heeft aan elke kant twaalf (soms zelfs dertien) ribben aan elke kant. Een ribbreuk veroorzaakt kenmerkende klachten. De belangrijkste is pijn. Opvallend is dat die pijn bij lachen, niezen, hoesten en het veranderen van houding wordt verergerd. Het kan zelfs zo erg zijn dat goed doorademen door de pijn niet meer mogelijk is. De pijnklachten kunnen lang aanhouden, zelfs tot 6-12 weken na het ongeluk.

De rib kan ook alleen gekneusd zijn. De klachten en oorzaken zijn meestal hetzelfde als bij een ribbreuk. Dit geldt natuurlijk ook in het geval er meerdere ribben gebroken of gekneusd zijn. Veel gebroken ribben zijn slechts gekraakt. Maar bij een breuk kunnen ook scherpe botstukken schade geven aan de onderliggende longen. Hoewel nog steeds pijnlijk, gebarsten ribben zijn niet zo gevaarlijk als ribben die zijn gebroken. Bij één of meerdere gebroken ribben kan een scherpe stukje bot de onderliggende long beschadigen. Hierdoor kan een klaplong of bloed in de longen ontstaan.

gebroken rib, gebroken ribbenBij gebroken ribben moet altijd een arts geraadpleegd worden. Bij ribbreuken moet letsel van de longen worden uitgesloten. Ook bestaat het risico dat door pijn er een oppervlakkige ademhaling ontstaat, waardoor een longontsteking kan ontstaan. Ook bij pijnlijke kneuzingen van de ribben is het raadzaam een (huis)arts te raadplegen.

Ondanks dat een ribbreuk een letsel is dat uit zichzelf kan genezen, is een goede behandeling van een arts gewenst. De behandeling zal vaak bestaan uit pijnbestrijding en ademhalingsoefeningen. Soms wordt ook nadere fysiotherapie of een tijdelijke thoraxband geadviseerd.

Letselschade opgelopen?

Plan kosteloos een afspraak of neem contact op