gebroken rib, gebroken ribben

Een gebroken rib of ribfractuur kan ontstaan door letsel waarbij de borstkas met kracht wordt ingedrukt. Zo kan een rib breken door een val tijdens het fietsen of op je werk. Maar ook door een botsing kan een ribfractuur ontstaan.

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding voor een ribfractuur, moet een ander voor het jou overkomen ongeval (of voorval) aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als je buiten jouw schuld bent aangereden door een auto, of motor. Of wanneer je op je werk een ribbreuk hebt opgelopen als gevolg van ondeugdelijk werkmaterieel.

Letselschade opgelopen?Plan kosteloos een afspraak of neem contact op.

Gebroken rib

Een mens heeft aan elke kant twaalf (soms zelfs dertien) ribben. Een ribbreuk veroorzaakt kenmerkende klachten. De belangrijkste is pijn. Opvallend is dat die pijn bij lachen, niezen, hoesten en het veranderen van houding wordt verergerd. De pijn kan zelfs zo erg zijn dat goed doorademen niet meer mogelijk is. De pijnklachten kunnen lang aanhouden, zelfs tot 6-12 weken na het ontstaan van de breuk.

De rib kan ook alleen gekneusd zijn. De klachten en oorzaken zijn meestal hetzelfde als bij een ribbreuk. Dit geldt natuurlijk ook als er meerdere ribben gebroken of gekneusd zijn. Veel gebroken ribben zijn overigens ‘slechts’ gekraakt. Bij een ribbreuk kunnen ook scherpe botstukken schade geven aan de onderliggende longen. Hoewel nog steeds pijnlijk, zijn ‘gebarsten’ of ‘gekraakte’ ribben niet zo gevaarlijk als ribben die echt zijn gebroken. Bij één of meerdere gebroken ribben kan een scherpe stukje bot de onderliggende long beschadigen. Hierdoor kan een klaplong of bloed in de longen ontstaan.

Bij gebroken ribben moet altijd een arts geraadpleegd worden. Bij ribbreuken moet letsel van de longen namelijk worden uitgesloten. Ook bestaat het risico dat door pijn een oppervlakkige ademhaling ontstaat, waardoor dan weer een longontsteking kan ontstaan. Ook bij pijnlijke kneuzingen van de ribben is het raadzaam een (huis)arts te raadplegen.

Ondanks dat een ribbreuk een letsel is dat uit zichzelf kan genezen, is een goede behandeling van een arts gewenst. De behandeling zal vaak bestaan uit pijnbestrijding en ademhalingsoefeningen. Soms wordt ook nadere fysiotherapie of een tijdelijke thoraxband geadviseerd.