Bij een verkeerscontrole op de N36 tussen Almelo en Hardenberg zijn woensdag 35 automobilisten bekeurd. Daarvan kregen er 34 een bon omdat ze tijdens het rijden hun telefoon in de hand hadden. De politie kondigde driekwart jaar geleden al aan extra te gaan controleren op de N36. Eén van de dingen waar de politie op wilde gaan letten, was het gebruik van smartphones tijdens het rijden.

Voor de ‘vangst’ van bellende en appende bestuurders had de politie maar drieënhalf uur nodig, aldus dagblad Tubantia. De controle, ter hoogte van Sibculo, duurde van 07.30 uur tot 11.00 uur. “Ik weet niet hoeveel auto’s daar rijden. Maar 34 mensen met een telefoon in hun hand, dat baart mij zorgen”, zegt Patrick Rugebregt van het SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek.

Het aantal boetes was hoger geweest als de politie alle automobilisten had gecontroleerd. “Het is voor ons op de N36 niet altijd even goed te zien wie er een telefoon in zijn hand heeft. Er waren woensdag 20 à 30 twijfelgevallen die we hebben laten gaan”, aldus politiewoordvoerster Chantal Westerhoff. “En dan waren er nog mensen die papieren lazen of notities maakten. Ook die hebben we laten gaan.”

Afgeleid zijn

Afgeleid zijn tijdens het rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Rugebregt: “Woensdag zijn de resultaten van een Europees onderzoek gepresenteerd. Daaruit blijkt dat ‘we’ 10 procent van de tijd die we achter het stuur zitten, zijn afgeleid. Uit een ander onderzoek, in de Verenigde Staten, blijkt dat 68 procent van de ongevallen ontstaat doordat automobilisten zijn afgeleid.”

Bij het Amerikaanse onderzoek werden volgens Rugebregt auto’s met camera’s gevolgd. Gedurende het onderzoek hadden er ongelukken plaats, die dus in bijna driekwart van de gevallen waren terug te leiden naar het gedrag van de bestuurders. Die waren tijdens het rijden iets anders aan het doen, zoals bezig zijn met hun smartphone. “Gebruik van de mobiele telefoon was een belangrijke factor”, stelt Rugebregt.

Ook uit eerdere controles op de N36 is volgens de politie vastgesteld dat veel bestuurders die over deze weg rijden met andere zaken bezig zijn dan het verkeer. Coördinator Ben Steinmeijer van het team Verkeer zei daar destijds over: “Je moet dan denken aan niet-handsfree bellen of appen met een smartphone.”
Op de N36 gebeuren regelmatig ongelukken.  De afgelopen tien jaar kwamen er meer dan 15 mensen om het leven op de 36 kilometer lange weg tussen Ommen en Almelo en raakten er tientallen zwaargewond.

Telefoon uit

Dagblad Tubantia gaat ook in op de vraag, waarom we blijven appen tijdens het rijden, hoewel we weten dat het gevaarlijk is en verboden is. Onder andere komt dat, omdat de mobiele telefoon de mens heeft veranderd. We zijn stap voor stap verslaafd geworden aan de constante stroom van informatie en het ‘contact’ hebben met de buitenwereld. We willen geen berichtje missen.
Bovendien willen we het gevaar niet onder ogen zien en overschatten we onszelf: die paar seconden even afgeleid zijn leidt toch niet tot een hoger risico op een ongeluk?

De meest simpele oplossing is: gewoon de telefoon uitzetten tijdens het rijden! En de techniek kan ons daarbij een handje helpen. Er zijn apps en apparaatjes, die ervoor zorgen dat de smartphone zichzelf helemaal of gedeeltelijk uitschakelt tijdens het rijden.  Begin dit jaar besteedde RTLnieuws daar al aandacht aan.
Vergeleken met de boete van € 230,– voor vasthouden van een telefoon tijdens het rijden, is de aanschaf van een smartphone-blokker een stuk voordeliger. En het bevordert de verkeersveiligheid voor uzelf en voor anderen!

Bron: dagblad Tubantia