Gisteren heeft het startschot geklonken voor een nieuwe verkeerscampagne: Rij zonder afleiding, rij Mono. Deze campagne moet het bellen en appen achter het stuur tegen gaan en gaat zeker tien jaar duren. Het moet het nieuwe ‘Bob jij of Bob ik?’ worden, via tv-spotjes, social media en borden langs de weg zullen mensen bewust worden gemaakt van het gevaar van het gebruiken van een smartphone achter het stuur.

Er wordt gesuggereerd dat Mono staat voor Mobile No, maar Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur verklaarde in Den haag dat het gewoon staat voor één. Want mensen kunnen maar één ding tegelijk doen in het verkeer.

Campagne moet aantal ongelukken verminderen

Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk verdubbelt, als iemand in de auto belt met de telefoon. Appen verzesvoudigt zelfs de kans op een ongeval. Sinds 2016 neemt het aantal doden in het verkeer weer toe, nadat er een jarenlange daling te zien was in het de aantal. Daarom is er een breed front gevormd, met de minister, Fietsersbond, ANWB, Veilig Verkeer Nederland en vertegenwoordigers van de ict-branche om deze campagne te ondersteunen.

Het kabinet werkt ook aan een verbod op appen op de fiets, een wetsvoorstel hierover gaat over een paar weken naar de Kamer. Telefoongebruik achter het stuur is al verboden, maar men gaat nu proberen om de pakkans groter te maken. Bijvoorbeeld met camerabeelden van appende mensen achter het stuur. En wanneer men dan gepakt wordt zullen ook de straffen hoger gaan uitvallen. Een andere oplossing om het smartphone gebruik te minderen is het installeren van een app, waardoor je telefoon een automatisch bericht stuurt als je aan het rijden bent.

 

Bron: NOS, Volkskrant