Volgens Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken duurt de afwikkeling van claims bij beroepsziekten vaak veel te lang. Een nieuwe code moet de afhandeling, van financiële claims voor mensen die een beroepsziekte hebben opgelopen, vereenvoudigen. Dit schreef de minister donderdag aan de Tweede Kamer.

Onder meer het Verbond van Verzekeraars, de ANWB, Slachtofferhulp Nederland en letselschade-experts, worden via de Letselschade Raad, betrokken bij het opstellen van de code. De Raad is als overkoepelend orgaan gevraagd gedragsregels op te stellen die de basis moeten gaan vormen voor de behandeling van de zaken.

Al eerder ontwikkelde de Letselschade Raad twee gedragscodes die als leidraad gebruikt kunnen worden. Eentje voor letselschade in het algemeen en de ander specifiek voor medische fouten in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Beroepsziekten vragen echter ook speciale aandacht en regels. Want ook al is een werkgever verzekerd, een claim kan de goede verstandhouding tussen werkgever en werknemer wel verstoren.

Beroepsziekten komen misschien vaker voor dan u denkt. Een beroepsziekte is bijvoorbeeld een IT-medewerker die door het werken met de computer nu RSI (Repetitive Strain Injury) heeft. Of een schilder die werkte met schadelijke verfluchten waardoor hij OPS (Organo Psycho Syndroom) heeft gekregen. Wilt u meer weten over de gevolgen of aansprakelijkheid bij beroepsziekten? Kijk dan op onze pagina over ziekte door arbeidsongeval.

Bron: ANP