Column van de maand – april 2021

Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschadepraktijk. Deze maand een bijdrage van Henk van der Ploeg, NIVRE Register-Expert Personenschade, getiteld ‘Het nieuwe normaal’.

Henk van der PloegHet nieuwe normaal

Soms zit het tegen. Soms krijg je geen koekje bij de koffie. Soms kun je niet op vakantie. Soms is het koud en nat buiten en heeft een minderheid geen dak om onder te schuilen. Soms kun je je huur of je eten niet betalen. Soms is een minderheid op de vlucht. Soms zijn er minderheden die zich gediscrimineerd voelen. Soms staat een minderheid op het Malieveld te demonstreren. Soms vernielt een minderheid alles wat op hun weg komt uit onvrede. Of soms omdat ze erop kicken. Soms krijg je op vragen geen antwoord. Soms zijn er zinloze vragen.

Vaak is een ander de boosdoener. Vaak ligt het aan jezelf. Vaak vindt iedereen er wat van. Vaak hebben we allemaal de wijsheid in pacht. Vaak hebben we moeite om echt te delen. Vaak hebben we genoeg aan onze eigen problemen. Vaak ligt de oplossing elders. Vaak laten we het leed aan ons voorbijgaan. Vaak zijn er nietszeggende antwoorden.

Verdeeldheid en wantrouwen

De media smult van dit alles. Avond aan avond wordt gevuld met talkshows, waarin elke min of meer bekende Nederlander zijn zegje mag doen over datgene wat volgens de host aan de orde moet komen. Vaak worden antwoorden direct in twijfel getrokken en maakt het niet uit of iemand deskundig is of niet. Ook in de politieke journalistiek weet men de vreemdste en domste vragen te stellen. Het wordt ons allemaal maar voorgeschoteld en – vervelend genoeg – worden we er door geïndoctrineerd. Of – iets genuanceerd – op z’n minst wordt ons beeld van werkelijkheid daardoor beïnvloed. Er ontstaat een samenleving van onzekerheid. Van ‘wat is waar?’ en ‘wat moet ik nog geloven?’. Het geeft verdeeldheid. Het geeft wantrouwen.

Is dit dan onderdeel van het “nieuwe normaal”? Bepaalt de media ons nieuwe normaal? Of vertroebelt de media onze inzichten van wat normaal zou zijn? Geniet de media van onze onzekerheden in deze tijd van COVID-19? Komt het zelfs zover dat onze politieke leiders verantwoording lijken schuldig te zijn aan de media?

Wereldwijd wordt gezocht naar vaccins die ervoor zorgen dat jij niet erg ziek wordt of dood gaat aan de ziekte corona. Deze vaccins zijn gevonden. Gaan wij nu samen met die media ervoor zorgen dat we die vaccins niet gaan gebruiken maar blijven kiezen voor volle IC’s en ernstig zieke mensen en sterfte? Gaan we ons nu wél scharen achter minderheden? Het zou toch belachelijk zijn?

Ik heb niets met het “nieuwe normaal”. Jullie wel? Ik wil graag terug naar het oude normaal. Dat is: schouder aan schouder staan om daarin een prikje te krijgen. Dat geeft weer een stukje vrijheid en zekerheid en vertrouwen in de toekomst.