Het reilen en zeilen van een huishouding | Column

Een column over zaken en ervaringen rond de letselschadepraktijk, getiteld: “Het reilen en zeilen van een huishouding.”.

Een cliënte is aangereden en heeft fors letsel opgelopen. Zij heeft samen met haar partner twee jonge kinderen. Voor het ongeval was er een goede taakverdeling in en om de woning en was er bij beiden sprake van een goede werk-/privé-balans.

Door het ongeval heeft cliënte twee maanden in het ziekenhuis en revalidatiecentrum moeten verblijven. Voor cliënte had het ongeval een enorme impact. En zij heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om herstellen. Niet alleen voor haar is de impact van het ongeval groot. Ook voor haar omgeving, zoals haar partner, kinderen en ouders, zijn er de nodige veranderingen. Cliënte sprak haar zorgen uit over het reilen en zeilen van het gezin. Opeens valt er iemand weg en hoe wordt dat opgepakt?

Toen ik cliënte daar over sprak, kon ik mij haar zorgen maar al te goed voorstellen. Uiteraard was ze bezig met herstellen en had zij zorgen over de toekomst. Veel vragen kreeg ik over de thuissituatie. Haar partner stond er plotseling alleen voor en pakte taken op die voorheen tot haar takenpakket behoorden. Dit kostte (en kost) hem veel extra tijd. Die tijd is lastig in kaart te brengen. Heeft u weleens bijgehouden hoeveel minuten u bezig bent met een broodje smeren, een overhemd strijken of een konijnenhok verschonen?

Ikzelf heb, samen met mijn man, een enthousiaste kleuter, een pittige peuter en een baby van zes maanden. Wij werken beiden en mijn man volgt een studie. Ik kan mij dus goed voorstellen dat wanneer het zogenaamde “Tropenjaren”-schip een stuurman moet missen, dit in zwaar vaarwater terecht komt…

Het regelen van mantelzorg kan soms best lastig zijn. Waar moet u beginnen? Gelukkig zijn er vaak mensen in de omgeving die kunnen en willen bijspringen. De tijd die anderen besteden aan hulp voor het slachtoffer wordt gezien als mantelzorguren. Deze uren kunnen wij namens het slachtoffer in kaart brengen en bij de aansprakelijke verzekeraar een vergoeding voor vorderen. Het aantal mantelzorguren kan flink oplopen. Iets waar men vaak niet zo gauw bij stil staat. Maar denk bijvoorbeeld eens aan de uren verband houdende met het helpen bij aan- en uitkleden, verzorging, vervoer, het helpen bij eten en drinken, kindverzorging, het verzorgen van huisdieren, etc. En mocht u in de omgeving te weinig helpende handen hebben? Dan kan er gekeken worden naar een hulporganisatie. Ook daarin denken we graag met u mee!

Hebt u letselschade opgelopen en is een ander daarvoor aansprakelijk? Schakel ons kantoor dan in voor de regeling van uw schade.