Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschadepraktijk. Deze maand een bijdrage van Martine Fransen-Nijland, Expert Personenschade, getiteld ‘Het belang van een SVI’.

Martine Fransen over schadeverzekering voor inzittendenHet belang van een schadeverzekering inzittenden (SVI)

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Dit jaar is dit toch wel een vreemde periode vanwege alle maatregelen met betrekking tot corona. Veel mensen twijfelen: “Is het verantwoord om te gaan? Krijgen we een echt vakantiegevoel? Stel dat we ziek worden?”. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun vliegvakantie dit jaar om te zetten in een autovakantie. Om deze reden wil ik het belang van een schadeverzekering inzittenden benadrukken. Een inzittendenverzekering is niet noodzakelijk, maar wel het overwegen waard.
Een schadeverzekering inzittenden kan als aanvullende verzekering worden afgesloten op uw WA-autoverzekering. Veel mensen denken dat deze verzekering slechts de schade van de bijrijders vergoedt, echter vergoedt deze verzekering ook de schade van de bestuurder wanneer er onverhoopt een ongeval gebeurt.

Verschillen

Het verschil tussen een ongevallenverzekering en een schadeverzekering inzittenden is bij sommige mensen verwarrend. Een ongevallenverzekering keert slechts uit wanneer er sprake is van invaliditeit of overlijden en op dat moment wordt er een vast bedrag uitgekeerd. Bij een schadeverzekering inzittenden krijgt u een schadevergoeding bij letselschade. Er wordt een vergoeding uitgekeerd voor de daadwerkelijk geleden schade.

Een ongeluk is altijd vervelend en zeker in het buitenland. Wanneer dit onverhoopt toch gebeurt met ook nog een buitenlandse partij is Nederlands recht in beginsel niet van toepassing. Vaak zorgt dit voor veel frustratie, duurt het lang voordat u de schade vergoed krijgt en zorgt het over het algemeen voor veel gedoe. Dit kunt u voorkomen door een schadeverzekering inzittenden af te sluiten. Het grote voordeel is een snellere afhandeling van de schade. De schuldvraag speelt namelijk geen rol bij deze verzekering.

Voor de bestuurder is de verzekering vooral heel nuttig wanneer hij/zij zelf schuldig is aan een ongeval of wanneer er geen schuldige valt aan te wijzen. In dat geval keert de WA-verzekering namelijk niets uit en kan hij/zij een groot deel van zijn/haar schade niet verhalen. De schadeverzekering inzittende vergoedt tot een bepaald maximumbedrag deze schade wel.

Wanneer u dus van plan bent om uw reis met de auto te starten, kijk van tevoren nog eens goed naar uw verzekeringen. Dit kan een hoop zorgen besparen en dan kunt u met een gerust hart de deuren van uw auto dichtslaan om uw vakantie te laten beginnen.

Bon voyage!