Column van de maand – januari 2018

Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschade-praktijk. Deze maand een bijdrage van Mauro Catuso Alaimo, NIVRE Register-Expert Personenschade.

Mauro Catuso AlaimoVooruitzien is regeren

Wat maakt iemand een ‘goede’ letselschade-expert? Dat is een vraag die zo nu en dan de revue passeert tijdens bijvoorbeeld een borrel van de business club of tijdens een verjaardag waar (mede-)genodigden enthousiast vragen over de ins en outs van het letselschadevak.

Natuurlijk is op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven, het is namelijk een vrij persoonlijke beleving of je iemand ‘goed’ vindt of niet.  Toch vind ik dat er in ieder geval één aspect is dat maakt of iemand een ‘goede’ letselschade-expert is; dat is namelijk de eigenschap om te kunnen en durven vooruitzien. De rest komt dan vanzelf.

Achterover leunen en wachten tot bepaalde gebeurtenissen zich voordoen – denk hierbij aan stagnatie in het herstel, mislukken van de re-integratie op het werk of een terugval van het inkomen van een slachtoffer – is uit den boze. Dit soort vervelende gebeurtenissen, die zich helaas voordoen in vrijwel ieder letselschadedossier, kan en moet je over het algemeen van verre zien aankomen.

Door tijdig vooruit te kijken, te anticiperen en acteren blijft de schade van het slachtoffer zoveel mogelijk beperkt. Dat is de plicht van iedere letselschade-expert! En de schade die onverhoopt toch ontstaat? Die schade moet volledig vergoed worden. Dat is de plicht van de aansprakelijke partij!