Column van de maand – mei 2017

Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschade-praktijk. Deze keer is Henk van der Ploeg, NIVRE Register-Expert Personenschade, aan de beurt.

Henk van der PloegGezichtsverlies

Als je in de huid kruipt van de slager die zijn eigen vlees keurt, zou je dan gelukkig worden? Veel onderhuids vet of mager tot op het bot? Of aangenaam sudderend in de blakerende zon als een geurig gekruid speklapje dat langzaam bruin bakt in de koekenpan. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan. Je weet maar nooit wat je tegenkomt in dat vlees van tegenwoordig. En van de buitenkant zie je daar niets van. Onderhuids; dan wordt het spannend!

Hoe heerlijk kan het zijn om de eerste zonnestralen te genieten. Het brengt een lach op je gezicht. Je krijgt er een kleur van. Aangenaam voor je huid. Een fijn gevoel van binnen. Denken aan een verre vakantie. Een zonnig oord. Een strand waar je hele lichaam zich tegoed doet aan die blakerende zon. Waar je ’s avonds zit na te gloeien aan de barbecue. Niet te lang hoor! Dan verbrandt het vlees.

Wat als het te heet onder je voeten wordt? Wat als het vuur om zich heen grijpt? Wat als je nooit meer van de zon op je huid kunt genieten? Wat als je aan de buitenkant blijft zien dat je huid beschadigd is? Dat je voor het leven getekend bent. Er onderhuids geen gevoel meer is of alles verstijft. Wat als een ander je dat heeft aangedaan? Wie komt dan jouw vlees keuren om te bepalen welke vergoeding op zijn plaats is voor het leed en de smart? Niemand toch!

Ja, toch! De verzekeraar van de veroorzaker pakt er een groot boekwerk bij en vertelt je dat bij een volledig verlittekend gelaat een smartengeldvergoeding past van € 25.000,00 tot € 35.000,00. Daar kun je mooi van op vakantie……………… maar nooit meer in de zon. Zou ik in de schoenen van die verzekeraar staan? Dan zou het gaan jeuken; onderhuids. Krabben helpt niet. Het voelt helemaal niet goed; van binnen. Alsof er sprake is van gezichtsverlies.