Met het voorjaar in het vooruitzicht | Column

Een persoonlijke column geschreven door mr. Nadin Malihas, Kandidaat NIVRE Register-Expert Personenschade en jurist, getiteld: “Met het voorjaar in het vooruitzicht.”.

Nadin MalihasIn de auto onderweg naar huis hoor ik dat de winter voor de negende keer op rij warmer is dan gemiddeld. Dat is ook te zien aan de voorjaarsbloemen die uit de grond schieten en een kleurrijk palet vormen. Met het voorjaar in het vooruitzicht wordt het ook weer tijd voor het nodige onderhoud van de voor- en achtertuin. Met een baby van bijna 10 maand, een partner die bezig is met het starten van een eigen onderneming en zelf een 36-urige werkweek, vraag ik mij af hoe wij die klus dit voorjaar gaan klaren.

Het aantrekken van een hovenier kost al gauw € 35,– tot €40,– per uur. Gelukkig hebben wij een redelijk onderhoudsvriendelijke tuin en denk ik dat we met een dag hard werken de tuin wel weer op orde kunnen krijgen. En dan komen mijn gedachten bij mijn cliënten, die door een ongeval zijn uitgevallen en daardoor onder meer het tuinwerk niet meer zelf kunnen doen. Hoe gaat bij hen de klus geklaard worden? Vaak zijn zij aangewezen op hulp om de tuin voorjaarsklaar te krijgen. In veel gevallen zie ik dat deze werkzaamheden uiteindelijk opgepakt worden door mensen uit de omgeving. Soms wordt hiervoor ook een professionele partij ingeschakeld.

Is er letselschade opgelopen door toedoen van een ander, kan daardoor het nodige tuinwerk niet meer zelf worden gedaan, en is de aansprakelijkheid erkend? Dan komen de kosten verbonden aan dit soort werkzaamheden voor vergoeding in aanmerking. Dat kan ofwel door het opvoeren van de factuur van het ingeschakelde hoveniersbedrijf als schadepost, ofwel door het vorderen van “verlies zelfwerkzaamheid”. De Letselschaderaad heeft zelfs een richtlijn met vaste vergoedingen voor deze laatste schadepost .

Fijn dat mijn cliënten recht hebben op een vergoeding als zij daadwerkelijk hulp nodig hebben voor deze werkzaamheden. Ik hoop dat zij daarmee ook positief kunnen vooruitkijken naar het voorjaar, net zoals ik. De lente is toch bij uitstek het symbool voor een nieuw begin en positieve energie!

Dan kan ik nu verder dromen over een fijn voorjaar met veel zonuren, waarbij ik kan genieten van mijn tuin met rondkruipende baby… Of zal hij dan al kunnen lopen? In ieder geval doet het me goed de komst van het voorjaar te omarmen, misschien nog wel meer dan de jaren ervoor!