Twaalf veteranen van Dutchbat III stellen de Nederlandse staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk, omdat ze op een “onmogelijke missie” zijn gestuurd. Ze vinden dat de overheid “ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest”, melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke aan het ANP.

De militairen van Dutchbat III die in VN-verband opereerden, waren in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica om de Serven af te schrikken en de lokale bevolking te beschermen. Uiteindelijk konden ze alleen machteloos toekijken hoe bijna 8.400 moslimmannen en -jongens door de Serven werden afgevoerd en vermoord door Bosnisch-Servische eenheden onder leiding van Ratko Mladic.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende zaterdag nog eens tijdens de Veteranendag dat het een opdracht was “die – reeds op voorhand – onuitvoerbaar was”. Ruperti: “Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie.”

Lijdzaam

De twaalf waren toen zeer jonge soldaten, korporaals en onderofficieren, zegt advocaat Ruperti. “Ze hebben lijdzaam moeten toezien hoe de humanitaire ramp zich voor hun ogen voltrok.” Door het optreden van de regering voor en tijdens de missie, waren de militairen onmachtig om de schade voor de burgerbevolking en henzelf te voorkomen en te beperken, concludeert de advocaat. “Ruim twintig jaar is Dutchbat III verantwoordelijk gesteld voor het falen van de missie, omdat de regering niet openlijk erkende dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd”, zegt Ruperti. “De twaalf veteranen ondervinden hierdoor onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied.”

Compenseren

De huidige interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren, voldoen niet in deze zaak, stelt de raadsman. De veteranen stappen daarom naar de onafhankelijke rechter. Ze vinden het onaanvaardbaar dat de overheid zelf een oordeel zou moeten vellen over haar eigen rol in het drama en vervolgens zelf bepaalt of en hoe de veteranen worden gecompenseerd.

Meer claims

Advocaat Geert-Jan Knoops zei voor  de NOS-radio, dat hij verwacht dat veel meer oud-Dutchbatters zich zullen aansluiten bij de twaalf veteranen die de Staat dagen vanwege hun “onmogelijke” missie in Srebrenica. Knoops staat al oud-Dutchbatters bij in een eerdere zaak tegen de Staat vanwege nalatige nazorg. De raadsman vermoedt dat zijn cliënten zich bij de nieuwe rechtszaak tegen de Staat zullen aansluiten. Ook oud-Dutchbat-commandant Karremans steunt de gang naar de rechter, aldus Knoops, maar hij heeft nog niet besloten of hij zich bij de groep van twaalf voegt. Karremans laat weten alle acties te ondersteunen die kunnen leiden tot genoegdoening voor zijn gehele vroeger bataljon.

Defensie wil niet inhoudelijk reageren op de stap van de veteranen.

Bron: NU.nl en andere media.