Dutchbatters schorten schadeclaim tegen Defensie op

Een miljoenenclaim van Dutchbat III-veteranen aan het adres van Defensie is van de baan. De oud-strijders trekken hun eis om schadevergoeding in, omdat ze er voldoende vertrouwen in hebben dat het ministerie zich zal inzetten voor eerherstel en goede nazorg, bevestigt hun advocaat Michael Ruperti berichtgeving van De Telegraaf.

Volgens Defensie zijn de veteranen nauw betrokken bij het onderzoek. ,,Een onderzoek dat duidelijk moet maken wat Defensie nog meer kan doen aan erkenning en zorg voor deze groep veteranen. Defensie hoopt dat dit hen helpt bij het verwerken van wat hen destijds is overkomen”, aldus een woordvoerder vanochtend. De oplossingen waarmee de onderzoekers moeten komen, moeten volgens de minister ,,recht doen aan de behoeften van veteranen”, aldus minister van Defensie Ank Bijleveld in de Veteranennota 2017-2018, die vorige week openbaar werd.

Massaclaim

In totaal schaarden 230 ex-Dutchbatters zich achter het initiatief om via een massaclaim rehabilitatie af te dwingen. Ze eisten 1000 euro voor elk jaar dat is verstreken sinds de val van Srebrenica in 1995. In totaal zou het dan om dik 8 miljoen euro gaan.

De veteranen zien nu toch af van die claim omdat ze vinden dat minister Bijleveld (Defensie) een goede stap in de richting van eerherstel heeft gezet. De uitkomsten hiervan moeten de basis vormen voor een goede oplossing voor de veteranen van wie de missie traumatisch verliep.

Doordringen

Volgens advocaat Michael Ruperti, die sinds 2016 met Defensie in overleg was over het dossier, was het de Dutchbatters nooit om geld te doen. ,,Dat was vooral een drukmiddel om Defensie ervan te doordringen dat er echt nog wat moet gebeuren om deze groep recht te doen”, aldus Ruperti in De Telegraaf.

De advocaat meldde eerder dat de veteranen onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied hebben ondervonden, omdat Dutchbat III jarenlang verantwoordelijk is gehouden voor het falen van de missie. De regering heeft pas naderhand erkend dat het een missie was die “op voorhand al onuitvoerbaar was”.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Veteranendag

Dit jaar vindt op 30 juni 208 in Den Haag voor de 14e keer de Nederlands Veteranendag plaats. In een plechtige bijeenkomst ’s morgens in de Ridderzaal en op het Binnenhof wordt een aantal veteranen gedecoreerd met een medaille. ’s Middags neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk het defilé af van ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Minister-president Rutte bezoekt tot slot nog veteranen op het Malieveld, dat van 09:00 tot 17:00 uur bol staat van allerlei activiteiten.

Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Het is een eerbetoon aan de ruim 111.000 Nederlandse veteranen – van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor ‘onze’ veteranen te bevorderen.

BRON: het AD en NU.nl