In alle dertien PC-7-lestoestellen van 131 Squadron op Woensdrecht is vrijdag 5 februari 2021 tijdens onderhoudswerkzaamheden mogelijk chroom-6 gevonden. Uit voorzorg wordt daarom komende week niet met de toestellen gevlogen. Dat meldt Defensie op haar website.

De lestoestellen zijn in gebruik bij de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op Woensdrecht. Alle toekomstige vliegers van onder meer de F16, de F35 en defensiehelikopters worden er in opgeleid. De Pilatus PC-7 Turbo Trainer is een propeller-aangedreven lesvliegtuig met een tweepersoonscockpit. Dit type vliegtuig wordt door veel landen gebruikt als opleidingsvliegtuig voor toekomstige helikopter- en vliegtuigpiloten.

De dertien Pilatus PC-7 Turbo Trainers zijn een bekend verschijnsel in vooral het uiterste westen van de provincie en in Zeeland, mede door hun typische geluid en snelheid. De toestellen ondergingen in 2007 een metamorfose. Ze werden toen zwart geverfd met een gele streep om beter zichtbaar te zijn. Of er toen al chroom-6 op het toestel terecht kwam is onbekend. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

BRON: Defensie.nl en BD.nl