Chroom-6 is een metaal dat, net als chroom-3, voorkomt in natuurlijke mineralen. Het is ook te vinden in allerlei materialen en producten. In de vorm van verfnevel of stofdeeltjes kan het gevaar opleveren voor de gezondheid. Bijvoorbeeld bij het spuiten met chroomhoudende verf of door chroomhoudende oppervlakken te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Al bij geringe blootstelling kan het cellen beschadigen, waardoor tumoren kunnen ontstaan. Blootstelling gaat via de huid of door inademen en inslikken.
Chroom-6 kan zitten in roestwerende verf of geconserveerd hout (denk aan oude schuttingen en speeltoestellen). Het kan ook vrijkomen tijdens het lassen van roestvrij staal. Verder kan het zitten in leer en cement of op verchroomde metalen en kunststoffen.
Maar het is ook aanwezig in de roestwerende camouflageverf (CARC), die in het verleden door het ministerie van Defensie is gebruikt voor het onderhoud van militair materieel in onder meer NAVO-depots. Daarnaast zijn in Tilburg mogelijk honderden mensen blootgesteld aan chroom-6 in een NS-werkplaats waar oude treinstellen werden geschuurd.
Symptomen
Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kan chroom-6 de volgende ziektes veroorzaken:
- kanker: longkanker, neus- en neusbijholtekanker, maagkanker en strottenhoofdkanker
- luchtwegallergieën, waaronder astma en neusslijmvliesontsteking (rhinitis)
- (allergisch contact-)eczeem
- ontstekingen in de neus, waaronder perforatie van het neustussenschot door chroomzweren
- chronische longziekten, zoals COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), longfibrose, chronische bronchitis of longemfyseem
Het is nog onvoldoende duidelijk of chroom-6 invloed heeft op de voortplanting en de (embryonale) ontwikkeling, aldus het RIVM.
Wie is aansprakelijk voor jouw letselschade?
Als je klachten hebt die volgens jou c.q. jouw arts verband houden met een blootstelling aan chroom-6, dan is de vraag wáár je dan bent blootgesteld. In de meeste gevallen zal dat op jouw werk zijn geweest. Bijvoorbeeld in een NAVO-depot. Van deze depots is bekend, dat er dagelijks werd geschuurd en geslepen aan materieel dat was voorzien van chroomhoudende verf. Het was bij het ministerie van Defensie bekend dat de werkomstandigheden niet veilig waren. Toch bleven maatregelen lang uit. Maar een werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. En als een werkgever daarin tekort schiet, kan hij voor de gevolgen daarvan aansprakelijk worden gesteld.
Voor de medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden door chroom-6, is vooruitlopend op de verdere schadeafhandeling een coulanceregeling getroffen:
- Bij long- en neuskanker wordt 15.000 euro uitgekeerd
- Bij huidziekten en allergieën: 5.000 euro
- Bij maagkanker, nieraandoening, chronische longziekten: 7.500 euro
- En bij auto-immuunziekten: 3.000 euro
Wat moet je doen bij klachten?
- Vermoed je jouw klachten zijn toe te schrijven aan blootstelling aan chroom-6? Het is dan verstandig een huisarts en/of medisch specialist te raadplegen. Jouw klachten worden dan vastgelegd in jouw medisch dossier.
- Als (ex-)werknemer van Defensie kun je je laten registeren bij een speciaal meldpunt.
- Drost Letselschade vertegenwoordigt honderden slachtoffers die hebben gewerkt op de NAVO-depots. Wil je meer weten en/of heb je zelf klachten? Neem vrijblijvend contact op via [email protected], bel 0800-2490300 of vul ons contactformulier in.
Wetgeving
De normen zijn steeds strenger geworden. Volgens het RIVM ligt de wettelijke grenswaarde (de maximaal toegestane concentratie op een werkdag) voor goed-oplosbare chroom-6-verbindingen in de lucht op een werkplek, op 10.000 nanogram chroom-6/m³. Voor slecht-oplosbare chroom-6-verbindingen is de wettelijke grenswaarde voor de werkplek 50.000 nanogram chroom-6/m³. Maar volgens toxicologen kent blootstelling aan chroom-6 geen veilige drempelwaarde. Iedere mate van blootstelling, hoe klein ook, kan leiden tot kanker. Huid, mond, ogen en ademhaling moeten dan ook bij het werken met chroom-6 volledig worden beschermd.
Hier vind je meer informatie over chroom-6. Kijk ook op: informatiepunt chroom-6. Meer weten? Neem contact met ons op: bel gratis 0800-2490300, stuur een e-mail naar [email protected] of vul het contactformulier in.