Door oude treinstellen te schuren, zijn meer dan 580 mensen in de regio Tilburg mogelijk blootgesteld aan de giftige stof chroom 6. Deze personen hebben in de periode 2004-2011 voor korte of langere tijd gewerkt bij tROM, een gemeentelijke reïntegratiebedrijf voor mensen die langere tijd in de bijstand zaten.

In die periode knapten ze samen voor NedTrain vijftien oudere treinstellen op, waarop naar alle waarschijnlijkheid verf zat die het betreffende chroom-6 bevatte. Ook acht begeleiders hebben mogelijk risico gelopen. De gemeente Tilburg informeert betrokkenen in een persoonlijke brief, meldt het Brabants Dagblad. De zaak kwam aan het rollen toen zich vorig najaar een bezorgde oud-medewerker van de gemeente meldde met een complex aan gezondheidsklachten. Met collega’s begeleidde hij jarenlang werkloze deelnemers bij hun werkzaamheden in de toenmalige NS-hoofdwerkplaats in de Spoorzone.

Onderzoek

Chroom 6 moest zorgen voor goede hechting en het tegengaan van roest. Tijdens schuren, slijpen en verwarmen van oude verflagen kon de giftige stof vrijkomen. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar het verband tussen chroom 6 en een aantal vormen van kanker en longaandoeningen. De gemeente Tilburg adviseert mensen naar een arts te gaan als ze zich zorgen maken. “Maar een specifieke test is er niet. Het lastige van dit spul is dat het na 120 dagen in het lichaam niet meer is te traceren”, zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt). Op 18 mei houdt de gemeente een informatieavond met deskundigen van de GGD en het RIVM.

Risico’s beperkt

Volgens een website van de gemeente is het risico beperkt: “Als de duur van het werk beperkt is en er goede beschermmiddelen zijn gebruikt, is de blootstelling aan chroom-6 beperkt. Daarmee zijn de risico’s beperkt.” “Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat mensen zich zorgen hoeven te maken”, zegt de gemeente.
De deelnemers aan het project kregen volgens de gemeente mondkappen, handschoenen, oorpluggen en veiligheidsbrillen. Ook zouden ze duidelijke instructies hebben gehad over het gebruik van deze middelen. Aldus de gemeente Tilburg.
Diverse oud-deelnemers van tROM spreken dat echter tegen. Zij stellen dat bij het schuren van de treinstellen adequate veiligheidsmaatregelen ontbraken.

Het gebruik van chroom-6 houdende verf heeft in het verleden vooral bij Defensie voor ophef gezorgd. Pas in juni 2015 werd bekend dat het ook bij treinen is toegepast. Vakbond FNV Spoor en letselschade-expert Yme Drost reageren geschokt. “Dit zijn wel heel veel mensen. Onbegrijpelijk dat NS al die tijd niet heeft geweten welk gevaarlijk spul er op treinen zat”, zegt Drost.

De NS heeft ook meer informatie over het gebruik van chroom 6 bij de spoorwegen op haar website gepubliceerd.

Bron: Brabants Dagblad