Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een ‘onmogelijke missie’ zouden zijn gestuurd, eisen nu geld van de staat. Ruim tweehonderd veteranen claimen een bedrag van 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro.

De veteranen eisten al eerherstel en excuses. Volgens hun advocaat Michael Ruperti is de maat nu vol voor de veteranen. Volgens hem wilden de veteranen een gesprek met Defensie over de kwestie, maar dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Aldus RTL Nieuws.

8400 mannen vermoord

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.
Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.

Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon ‘willens en wetens’ op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

‘Onherstelbare schade’

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Defensie laat in een reactie weten dat mensen die als gevolg van hun uitzending invalide zijn geworden of psychische problemen hebben altijd bij Defensie kunnen aankloppen. “Het was een hele moeilijke missie, ze hebben een hele moeilijke tijd gehad”, zei een woordvoerder. “Maar dat alleen is geen basis voor een claim. We nemen zaken individueel in behandeling. Veteranen met schade kunnen altijd bij Defensie terecht.”

Aansprakelijkheid

Juist vandaag deed het gerechtshof in Den Haag uitspraak in de zaak die een aantal nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica hadden aangespannen ten de Nederlandse Staat. Zij vinden dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de dood van duizenden moslimmannen. De groep van 6000 nabestaanden willen een schadevergoeding.

De uitspraak van het Hof luidt, dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor 30 procent van de geleden schade door de nabestaanden van zo’n 350 moslimmannen. Zij moesten op 13 juli 1995 de compound van Dutchbat verlaten en zijn daarna door de Bosnische Serven vermoord. Maar ook concludeerde het hof dat de Staat niet aansprakelijk was voor het handelen van Dutchbat voorafgaand aan de val van Srebrenica, en ook niet aansprakelijk voor alle vluchtelingen die hun toevlucht in de safe area Srebrenica hadden gezocht en later door de Bosnische Serven zijn vermoord.

Bron: RTL Nieuws