Het aantal Dutchbat-veteranen dat zich heeft aangesloten bij de claim tegen de Nederlandse Staat is  intussen gegroeid tot 180. Dat heeft een van de advocaten van de oud-Dutchbatters aan het ANP laten weten. In september telde de groep die zich had aangemeld voor de claim nog ruim 100 mannen en vrouwen.

De militairen en oud-militairen verwijten de Staat dat ze in 1995 op een “onmogelijke” missie zijn gestuurd om de Bosnische moslim-enclave Srebrenica te beveiligen. Volgens de advocaat wordt begin december met de vertegenwoordigers van Defensie en de landsadvocaat gesproken over de eis tot schadevergoeding.

Actieve dienst

Onder de veteranen, die zich hebben gemeld voor de schadeclaim, zijn oud-leidinggevenden naast militairen die nog in actieve dienst zijn. eerder was al bekend dat de plaatsvervangend commandant van Dutchbat, Rob Franken, meedoet.
De advocaat bevestigt, dat ook de toenmalige luitenant Ron Rutten, de maker van het veelbesproken verdwenen fotorolletje, bij de groep hoort. Rutten is tegenwoordig luitenant-kolonel bij de internationale staf van de NAVO in Brussel.

Onuitvoerbaar

Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jarenlang verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon “willens en wetens” op een onuitvoerbare missie was gestuurd.
De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoende.

PTSS

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica. Maar het kon de moslimbevolking niet beschermen tegen de inval van het Bosnisch-Servische leger, geleid door generaal Mladic. In de dagen na de val van de enclave vermoordden die troepen uiteindelijk meer dan 8000 moslimmannen en -jongens. Diverse ex-Dutchbatters hebben door die schokkende gebeurtenissen een posttraumatisch stress-stoornis ontwikkeld, waarvoor ze nu genoegdoening eisen van de Staat.

Bron: NOS.nl