Schadeclaim wegens trauma door aardbevingen Groningen

Een echtpaar uit het Groningse plaatsje Losdorp stelt de Nederlandse Staat, het gaswinningsbedrijf NAM en de Energie Beheer Nederland (EBN) aansprakelijk voor de ernstige psychische schade die de vrouw heeft geleden als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost bevestigd na berichtgeving hierover in het dagblad Trouw.

In dagblad Trouw vertelt het stel over de psychische problemen die de aardbevingen in Groningen hen oplevert. Hun huis is onbewoonbaar verklaard vanwege aardbevingsschade. Nu wonen ze in een noodwoning. De vrouw kreeg paniekaanvallen, viel vaak flauw en begon zelfs aan een zelfmoordpoging, die op het nippertje werd afgekapt. Het echtpaar gaat nu een schadeclaim indienen bij zowel de Nederlandse Staat als bij de NAM en de EBH.

Ernstig trauma

Er werden wel eerder schadeclaims ingediend voor immateriële schade, maar deze aanklacht gaat weer een stap verder. Dat zegt letselschade-expert Yme Drost, die het Groningse echtpaar bijstaat. “Dit gaat niet over wat gespannenheid, maar over ernstig psychisch letsel. Mevrouw is gediagnosticeerd met de posttraumatische stressstoornis (PTSS) door de gaswinning,” aldus Drost.

Verlies verdienvermogen

De Hoge Raad oordeelde op 19 juli j.l. dat wie psychische schade heeft geleden (en dat kan bewijzen) recht heeft op een vergoeding. Niet alleen van de NAM, maar mogelijk ook van de staat. Na die uitspraak moeten de staat en de NAM wel schuld bekennen, meent Drost. Wie door de psychische schade en trauma niet meer kan werken, heeft vaak veel minder inkomen. Het misgelopen inkomen (verlies aan verdienvermogen) kan verhaald worden op de verantwoordelijken.

Naar de rechter

Drost kan niet zeggen hoe hoog de schadeloosstelling zou moeten zijn, maar hoopt in overleg snel tot een oplossing te komen. “Het is zo’n duidelijke zaak dat we er wat mij betreft zo uit kunnen komen.” Hij gaat via de stichting ‘Ons Laand Ons Lu’ ook een aantal andere gedupeerden met ernstige psychische klachten bijstaan. Het Groningse paar hoopt op een regeling met de NAM. Mocht dat niet lukken dan stappen zij naar de rechter.

BRON: RTV Drenthe en Hart van Nederland