Veteranen van Dutchbat III stappen naar de Veteranenombudsman vanwege het uitblijven van eerherstel na gesprekken met het ministerie van Defensie. Het overleg over excuses en een financiële vergoeding duurt volgens de veteranen te lang.

Advocaat van de veteranen, Michael Ruperti, bevestigt de stap van twintig veteranen naar de ombudsman. Volgens Ruperti hebben de twee gesprekken tussen de veteranen en het ministerie die de afgelopen anderhalf jaar plaatsvonden, niets opgeleverd. “Wij willen nationaal eerherstel voor Dutchbat III. Maar Defensie wil per se niet voldoen aan een groepsclaim, uit angst voor precedentwerking.”

Stress

Volgens Ruperti wil de Nederlandse staat alleen de ex-militairen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) een vergoeding bieden. “Ze vergeten dat alle Dutchbat III-militairen na terugkomst in Nederland door het slijk zijn gehaald. Dat leidt bij alle militairen tot sociale problemen. Ik vraag me af waarom Defensie dat niet serieus neemt.”

Met de steun van de ombudsman, die een advies kan uitbrengen aan de regering, hopen de veteranen onder meer op het geclaimde bedrag van 22.000 euro per persoon, wat neerkomt op een totaalbedrag van ruim 4,5 miljoen euro. “Dat bedrag is symbolisch. Het gaat ons om het eerherstel. Over het bedrag valt te praten”, zegt Ruperti.

Getuigen

Vorige maand maakte kolonel Thom Karremans, destijds commandant van de Dutchbatters, bekend dat hij als getuige wil optreden in een rechtszaak die een Dutchbat-militair tegen de Nederlandse staat had aangespannen. Hiermee wil Karremans volgens zijn advocaat Knoops een lans breken voor de Dutchbatters die 22 jaar na dato nog altijd procederen voor eerherstel.

Karremans was overste van de Dutchbat-missie in Srebrenica, toen in 1995 Servische militairen van generaal Mladic de enclave onder de voet liepen. Hij onderhandelde met Mladic over de aftocht van de moslims die op het terrein van Dutchbat toevlucht hadden gezocht.

BRON: NOS nieuws