Eigenaren van gevaarlijke honden moeten verplicht op cursus met hun hond. Dat heeft staatssecretaris Van Dam besloten omdat de afgelopen jaren het aantal bijtincidenten flink is toegenomen. Het gaat om 21 soorten of kruisingen met die soorten. De cursusplicht gaat begin volgend jaar in.

In zijn brief aan de Tweede Kamer schreef de staatssecretaris, dat het kabinet met een breed pakket aan maatregelen wil komen om het aantal bijtincidenten te verminderen.  Aldus het nieuwsbericht hierover van de NOS. Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks duizenden bijtincidenten. Helaas is er nog steeds niet een officiële registratie hiervan, maar gelukkig komt er wel  steeds meer aandacht voor bijtende honden. Zo is bijvoorbeeld het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) begin deze maand een campagne gestart om het aantal bijtincidenten terug te dringen.

Registreren

Van Dam wil ook een meldpunt en een registratiesysteem waar de politie en burgers ernstige gevallen van hondenagressie of misdragingen van de eigenaar kunnen aanmelden.
Honden die zonder aanleiding een mens aanvallen worden afgemaakt, tenzij het zou kunnen dat het dier is opgehitst of er andere verzachtende omstandigheden zijn. Het betreffende asiel neemt dat besluit.

Lijst risicohonden (incl. kruisingen)

Akita
American Bulldog
American Pitbull Terriër
American Staffordshire Terrier
Boerboel
Bull Mastiff
Bull Terrier
Cane Corso
Dogo Argentino
Dogo Canario
Staffordshire Bull Terrier
Rottweiler
Tosa
Fila Brasileiro
Anatolische herder
Zuid-Russische Owcharka
Kaukasische Owcharka
Bully Kuta
Alano
Bandog
Pitbull achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully.
Deze lijst van zogenoemde hoog-risicohonden en de maatregelen die het aantal incidenten moeten terugdringen is samengesteld op basis van adviezen van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA).

Maatregelen

Gemeenten kunnen bepaalde hondeneigenaren al een houd- of gebiedsverbod opleggen. Of een muilkorfplicht voor risicohonden instellen. Van Dam wil dat gemeenten ook in het algemeen gevaarlijke honden mogen verbieden in bijvoorbeeld speeltuinen of parkjes.
De RDA pleitte zelfs voor het standaard afmaken van een hond die bij een incident betrokken is geweest. Tot dat laatste is Van Dam niet bereid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt wel aan het zwaarder straffen van het ophitsen van een dier naar een mens of een ander dier.

Handel en fokkers

De illegale hondenhandel veroorzaakt veel dierenleed en gevaar voor hondsdolheid. Daarom wordt het systeem van de hondenchip verbeterd en komt er een verplicht EU-paspoort voor nieuwgeboren en geïmporteerde honden.
Ook komt er op termijn een witte lijst met alleen fokkers die zich aan de regels houden zodat de consument beter kan kiezen, en malafide handelaren minder honden kunnen verkopen.
Het hele systeem moet er ook toe leiden dat fokkers die expres honden fokken die agressief zijn, eerder kunnen worden opgespoord.

Actualiteit

Hoe belangrijk het doorvoeren van deze maatregelen op korte termijn is. bleek de afgelopen week ook wel weer uit enkele incidenten:
Zo is op 16 mei j.l. een meisje van 6 jaar aan beide benen gewond geraakt door een incident in de bossen bij Diepenheim. Het kind werd gebeten door een loslopende hond. Volgens de politie had de eigenaresse van de hond het beest niet onder controle. Ze heeft het meisje aan haar lot overgelaten en is weggegaan met de hond. De vrouw en de hond zijn intussen opgespoord. Drost Letselschade behandelt deze zaak. Ook in de uitzending van Hart van Nederland op 19 mei j.l. werd aandacht besteed aan dit bijtincident:


Bent u ook slachtoffer van een bijtincident en heeft u daarbij letsel opgelopen? Informeer dan vrijblijvend en kosteloos bij Drost Letselschade naar mogelijkheden om uw letselschade te verhalen op de eigenaar van het dier. Ons gratis telefoonnummer is 0800-2490300