De Dordtse fabriek van DuPont/Chemours staat sinds enkele weken landelijk in de schijnwerpers. Het bedrijf heeft decennialang gewerkt met C8 bij de productie van teflon, bekend van de anti-aanbaklaag in pannen. Intern was al wel bekend dat de stof schadelijk was voor het milieu en dat de stof in het bloed van werknemers zat. Maar dat werd nooit gecommuniceerd met de Arbeidsinspectie.

Schadelijke stof

Vorige maand werd bekend dat ook omwonenden van de fabriek jarenlang zijn blootgesteld aan C8. De stof is mogelijk kankerverwekkend en werd na 2012 niet meer gebruikt. Vanaf 2013 staat C8 of perfluoroctaanzuur officieel geregistreerd als een ‘zeer gevaarlijke stof.’ Volgens het RIVM kunnen kleine concentraties in je bloed geen kwaad. De grens zou liggen bij 89 microgram per liter. Wie daarboven zit, loopt kans op hoog cholesterol en een vergrote lever. Maar wetenschappers vermoeden ook een verhoogd risico op nierkanker, zaadbalkanker en schade aan het ongeboren kind. In Nederland zijn nog geen ziektegevallen vastgesteld. Dat is wel het geval in de Amerikaanse fabriek van DuPont in de plaats Parkersburg. Daar hebben 3500 mensen een rechtszaak aangespannen tegen DuPont, omdat ze zeggen ziek te zijn geworden door C8.

Bloedonderzoek

Naar aanleiding van artikelen in o.a. het Dagblad Tubantia en het Algemeen Dagblad startte de Inspectie SZW een onderzoek en heeft de FNV gepleit voor bloedonderzoek onder alle werknemers. DuPont vond dat laatste eerst niet nodig, maar heeft toch besloten dat alle werknemers op kosten van het bedrijf een bloedtest kunnen doen. Het kabinet heeft besloten een steekproef te houden onder omwonenden van de fabriek. Veel mensen hebben evenwel geen zin om daar op te wachten. Bij het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht hebben al meer dan 300 inwoners van Dordrecht een bloedonderzoek aangevraagd.

Bij een echtpaar dat al 32 jaar in de buurt van het chemiebedrijf woont, werd een hoge concentratie C8 in het bloed gevonden. De waardes daarvan bleken veel hoger dan het RIVM had voorspeld. Volgens deskundigen loopt het echtpaar met deze concentratie C8 het risico op gezondheidsschade. Deskundigen vinden deze uitslag al reden genoeg voor een gedetailleerd en individueel bloedonderzoek in het hele gebied rond de fabriek.

Gebrekkig toezicht

Namens de Stichting Maatschappij en Veiligheid reageerde Pieter van Vollenhoven. Hij noemde het verontrustend dat de overheid niet heeft ingegrepen bij DuPont. Er is tientallen jaren onveilig gewerkt met een stof waarvan de gevaarlijke eigenschappen al vele jaren vaststonden. Volgens hem is het toezicht op de chemische fabriek aan alle kanten tekort geschoten. Bij het lozen van chemisch afval op de rivier en in de lucht hebben de inspecties gefaald. Terwijl er in 2003 al bij de inspectie van VROM gemeld werd door het drinkwaterbedrijf dat er C8 in het kraanwater werd aangetroffen. Volgens van Vollenhoven moet de Tweede Kamer ingrijpen en het openbaar toezicht dringend hervormen.

Lycra-fabriek verdacht

Ook rond de lycra-fabriek van Dupont in Dordrecht is inmiddels onrust uitgebroken, vanwege het werken met de stof dimethylacetamide (DMAc). Dat materiaal werd verwerkt in onder meer bh’s en panty’s. De stof staat sinds 2014 als zeer zorgwekkend te boek in Europa. Maar de productie van Lycra is al in 2006 in Dordrecht gestopt, nadat DuPont het onderdeel textielvezels in 2004 had verkocht.  EenVandaag zond zaterdagavond een reportage uit over een onderzoek dat ze deed onder 35 oud-medewerkers van de fabriek. 33 van hen zouden zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen hebben (gehad).