Er is nog niets terechtgekomen van een verplichte cursus voor honden van een risicovol ras. Het onderwerp staat opnieuw op de politieke agenda, “Jammer dat het zo lang duurt. Ieder bijtincident in de tussentijd is er een te veel”, zegt de Koninklijke Hondenbescherming.

Stuur honden van 21 rassen met een verhoogd risico op agressie samen met hun baasjes op cursus. Dat voornemen van toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken kreeg vorig jaar mei veel aandacht en bijval. Bijtincidenten waarbij met name kinderen ernstige verwondingen hebben opgelopen waren de aanleiding.

Hoog risico

Het blijkt bij een voornemen te zijn gebleven, hoewel de website van het Ministerie van Economische Zaken nog steeds meldt: ‘Vanaf 2018 moeten eigenaren met een hoog-risico hond verplicht een gedragscursus voor honden volgen.’
,,Dat is dan foutief”, zegt Just de Wit van Koninklijke Hondenbescherming Nederland vandaag voor de Tubantia, ,,het is helaas nog bij een voornemen gebleven. Het onderwerp staat nu op de agenda van de vaste kamercommissie voor Dierenwelzijn.”

Geen besluit

Het onderwerp is de verantwoordelijkheid van de minister Carola Schouten van het (nieuwe) ministerie Landbouw, Natuur en Voedselbeleid. ,,We zijn nog steeds bezig met de voorbereiding”, zegt een woordvoerster van de minister, “er is een lange aanloop naar de nieuwe regering geweest en een beslissing over dit onderwerp kon niet door een demissionair bewindspersoon worden genomen.”
Volgens de woordvoerster krijgt de kamer op korte termijn een brief over het onderwerp. Ze vindt niet dat de mededeling ‘vanaf 2018’ die nog op site van het ministerie van Economische Zaken staat, inhoudt dat de cursus vanaf 1 januari verplicht zou zijn.

Verwarrend

Verwarrend is het wel, zo ervaart de Hondenbescherming. ,,We krijgen er veel vragen over. Van hondenscholen, maar ook van baasjes en anderen”, zegt De Wit, ,,wij gaan er bij de kamer op aandringen om snel met een goede wet te komen, juist omdat er nog zoveel moet worden geregeld.”
Volgens het dagblad Tubantia zijn ook in de regio Twente nog geen gemeentelijke meldpunten ingericht. Er lijkt ook hier geen haast te worden gemaakt met preventieve maatregelen tegen bijtende honden. ,,Negen van de tien meldingen die we over agressieve honden krijgen, worden doorgespeeld naar de politie”, zegt woordvoerder Ruud Lutjenhuis van de gemeente Enschede ,,Daar zit meer expertise op dit gebied dan bij ons.”

BRON: De Twentsche Courant Tubantia