Ook gemeenten pleiten voor helmplicht snorfietsers

Steeds meer gemeentes pleiten voor de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Zeker 18 gemeentes sluiten zich nu aan bij het pleidooi van 130 artsen. Die stuurden vorige maand al een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin zij opriepen om het dragen van een helm verplicht te stellen om zo jaarlijks tientallen doden en veel (hersen)letsel te voorkomen.

Het gaat om de gemeentes Den Haag, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Hilversum, Lansingerland, Middelburg, Nijmegen, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Zwolle. Aldus de opgave van RTLnieuws.
De Haagse wethouder Robert van Asten heeft namens zeventien gemeenten de Tweede Kamer een brief gestuurd. Daarin geven de steden aan dat zij het invoeren van de helmplicht toejuichen. “De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. In Den Haag is circa 19 procent van het totaal aantal verkeersgewonden een gebruiker van een snorfiets”, aldus Van Asten.
Volgens de ondertekenaars rijden snorfietsers gemiddeld acht kilometer harder dan de toegestane 25 kilometer per uur. Hierdoor is het risico, zonder helm, veel groter op ernstige verwondingen. De fracties in de Tweede Kamer worden opgeroepen om in actie te komen om de helmplicht in te voeren.

Een Kamermeerderheid is wel voor een helmplicht. In december liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over verkeersveiligheid weten ‘open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht’. Het CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50Plus zijn voorstander van het verplicht dragen van een helm op een snorfiets. Maar de VVD en PVV zijn tegen.
Het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) heeft aangegeven helemaal achter de helmplicht te staan. Hij is voornemens om donderdag in de Tweede Kamer hiervoor een motie in te dienen.

BRON: RTL Nieuws, de Telegraaf