In de kerstnacht van 2019 werd Chantal de Vries in Hengelo door Wim V. vermoord. V., die (al sinds zijn vroege jeugd) kampt met psychiatrische problematiek, werd ten tijde van de moord begeleid door De Zorgstal B.V.. De ouders van Chantal zijn van mening dat deze zorginstelling mogelijk (mede) verantwoordelijk is voor de moord, omdat de zorg aan V. niet voldoende was.

De ouders van Chantal de Vries hebben letselschade-expert Yme Drost ingeschakeld. Drost ziet aanknopingspunten om zorgorganisatie De Zorgstal B.V., en eventueel de leidinggevende personen binnen De Zorgstal, met succes aansprakelijk te stellen.

Dader had nooit zelfstandig mogen wonen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft eerder al aangekondigd een onderzoek te gaan doen naar De Zorgstal. Dader Wim V. heeft een verleden met ruime psychiatrische problematiek en meerdere oud-begeleiders van V. hebben verklaard dat V. vanwege deze psychiatrische achtergrond nooit zelfstandig had mogen wonen. Hij zou 24-uurs begeleiding nodig hebben gehad. Volgens deze voormalig begeleiders is de leiding van de zorginstelling door hen ook gewaarschuwd voor het feit dat de zorg voor V. niet voldoende was. Desondanks kreeg V. steeds minder hulp van De Zorgstal. Eigenlijk werd hij aan zijn lot overgelaten.

Schadevergoeding

Yme Drost heeft het dossier rond Wim V. bestudeerd en is eveneens van mening dat De Zorgstal nalatig is geweest bij het verlenen van zorg aan V., met alle gevolgen van dien. Drost stelde De Zorgstal B.V. inmiddels namens de ouders van Chantal aansprakelijk. De ouders hebben via de rechtbank in Almelo al wel een schadevergoeding toegewezen gekregen. Een verzoek om vergoeding van shockschade (aan de moeder van Chantal) werd echter in de strafzaak tegen V. afgewezen.

Verantwoordelijkheid

Het is de ouders van Chantal niet zozeer te doen om geld, als wel om het feit dat wat Chantal en hun gezin is overkomen niet ook anderen mag overkomen. De verantwoordelijken moeten aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid. Het gaat de ouders daarom vooral om rechtvaardigheid. Dat was ook altijd een sterke drijfveer van hun dochter.

BRON: tubantia.nl en rtvoost.nl