Trienko Smit uit Hoogezand krijgt geen schadevergoeding na amputatie van zijn onderbeen, nadat hij in een voetbalwedstrijd een gecompliceerde beenbreuk opliep door een tegenstander. Trienko Smit en zijn advocaat zijn ernstig teleurgesteld in dit vonnis.

Het Hof in Leeuwarden heeft dat afgelopen week besloten in het hoger beroep, dat namens Smit was aangespannen door letselschadeadvocaat Arvin Kolder. Het Hof nam daarmee de uitspraak over van de rechtbank in Groningen. Het vindt dat bij het incident de tegenspeler niet over een grens is gegaan die je in een voetbalduel kan verwachten.

Geen schadevergoeding na amputatie

In 2005 sloeg tijdens de wedstrijd van zijn club FVV uit Foxhol tegen Muntendam het noodlot toe voor de voetballer uit Hoogezand. Na een overtreding raakte de nu 47-jarige Smit zo geblesseerd dat zijn onderbeen moest worden geamputeerd. Smit vocht daarna jarenlang voor financiële genoegdoening. Hij stelde dat de speler die destijds de fatale sliding inzette, aansprakelijk is voor de geleden materiële en immateriële schade.

De rechtbank in Groningen vond dat het binnen de grenzen van de voetbalsport bleef. “Het letsel is weliswaar veroorzaakt door een verdedigende sliding, maar er is geen sprake van een onrechtmatige daad. Voetbal is nu eenmaal een contactsport,” aldus de rechter in 2016.

Gezondheidsbelang

Smit ging in hoger beroep omdat hij vond dat er wel degelijk een grens was overschreden. “Als verdediger heb je niet alleen je eigen belang in acht te nemen, maar ook het gezondheidsbelang van je tegenstander. En dat is in dit geval onvoldoende gebeurd,” zei zijn advocaat Arvin Kolder destijds.

Kolder gaf toen ook al aan dat er aansprakelijkheid moet worden erkend vanwege de financiële impact op het leven van Smit. “En dan gaat het bijvoorbeeld om werken, zelfredzaamheid en aanpassingen aan de woning. Dus daar zit nog al een kostenplaatje aan,”aldus advocaat Kolder. De advocaat is evenals zijn cliënt teleurgesteld in de uitspraak van het Hof. “In theorie is het mogelijk om naar de Hoge Raad te stappen. We beraden ons nu of we dat ook gaan doen,” zegt hij.

BRON: RTV Noord

Update

Trienko Smit uit Hoogezand krijgt definitief geen schadevergoeding, nadat hij in 2005 bij een voetbalwedstrijd een gecompliceerde beenbreuk opliep, waardoor hij zijn onderbeen moet missen. Na de rechter en het Hof komt nu ook de Hoge Raad tot deze conclusie.
‘Trienko vindt de uitspraak heel teleurstellend. Hij snapt dat blessures, zoals een gescheurde enkelband of een gekneusde enkel, erbij horen en dat je een paar maanden uit de roulatie bent. Maar het gaat er bij hem niet in dat wat hij heeft meegemaakt erbij hoort, en dat je dit kunt verwachten als voetballer’, zegt Smits letselschadeadvocaat Arvin Kolder.

Na de uitspraak van de Hoge Raad heeft Smit nu geen mogelijkheden meer om de afwijzing van zijn letselschade aan te vechten.

BRON:RTV Noord