Slachtoffers chroom-6 starten petitie voor betere schadevergoeding

Oud-werknemers van de voormalige POMS-sites in onder meer Brunssum en Eygelshoven die ziek werden door het onbeschermd werken met kankerverwekkende chroom6-verf zijn een internetpetitie gestart om een hogere schadevergoeding te krijgen van de overheid. Deze maand debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de gevolgen van die stof, die verwerkt zat in verf.

In de aanloop naar het debat willen de slachtoffers de ingezamelde handtekeningen als petitie aanbieden aan minister Bijleveld van Defensie en Tweede Kamerleden. Aldus een bericht van RTV Oost deze morgen.

Defensie wist tientallen jaren dat verf met chroom-6 schadelijk is, maar stelde de medewerkers niet op de hoogte. Pas in juni 2018 bood staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) na een onderzoek excuses aan. Ook kondigde ze toen een schaderegeling aan.

Deze vergoeding is volgens de slachtoffers niet hoog genoeg. Daarom roept het via de handtekeningenactie op “om met stevige verbeteringen te komen op de schadevergoeding voor chroom-6 slachtoffers die staatssecretaris Visser in juni 2018 heeft vastgesteld”. In november gaven diverse Tweede Kamerleden ook aan dat ze de huidige vergoeding onvoldoende vinden.

In Overijssel is op het NAVO-depot, een zgn. POMS-site, bij Aadorp/Vriezenveen met de giftige verf gewerkt, maar ook op vliegbasis Twenthe.

Meer informatie over deze petitie is te vinden op de website van Petities24.com onder Slachtoffers chroom 6 Defensie

BRON: RTV Oost en De Limburger