De VVD gelooft er niet meer in dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op eigen kracht kan verbeteren en wil daarom de teugels bij de organisatie flink aantrekken. Dat laat VVD-Kamerlid Helma Lodders aan NU.nl weten.

“We zijn al sinds 2013 bezig met een verbeterplan. Je mag verwachten dat er dan in 2016 op zijn minst enkele resultaten zijn behaald”, zegt Lodders.  Daarom wil de VVD-politica de NVWA aanmerken als ‘groot project’, een instrument waarmee de Tweede Kamer meer zeggenschap krijgt over de informatievoorziening vanuit het verantwoordelijke ministerie. Lodders: “Die informatievoorziening schiet nu tekort.”

Update

Als het VVD-voorstel een meerderheid in de Kamer krijgt, dan moet staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in ieder geval halfjaarlijks verslag uitbrengen over de stand van zaken bij de NVWA. Lodders wil van de bewindsman minstens elk kwartaal een update. Vanuit de Kamer wil zij bovendien dat er twee rapporteurs worden aangewezen die de inspectie- en keuringsdienst nauwlettend in de gaten houden. “Handelaren in Rotterdam wijken uit naar Antwerpen en Hamburg, omdat de tarieven die de NVWA doorberekent voor inspecties de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen. Ondernemers liggen er wakker van”, zegt Lodders. Ook veel boeren zijn boos omdat de verplichte vleeskeuringen door de NVWA opnieuw flink in prijs omhoog zijn gegaan.

Eerder kritiek

Het is niet voor het eerst dat de Kamer zich uiterst kritisch uitlaat over de inspectiedienst. Oppositiepartijen vroegen zich eerder deze week op NU.nl af of de NVWA er nog op eigen kracht bovenop komt. Van Dam zit sinds een jaar op zijn huidige post, veel valt hem dan ook niet te verwijten, zegt Lodders. Ze waarschuwt wel dat de bewindsman nu echt grote stappen moet zetten in het NVWA-dossier en de juiste problemen die spelen ook gaat benoemen.

Meer geld

De NVWA krijgt er structureel ruim 23 miljoen euro per jaar bij om de problemen op te lossen, maar daar blijft het wat de VVD betreft voorlopig bij. “We moeten eerst zoeken naar een oplossing binnen de organisatie voordat we de portemonnee trekken”, aldus Lodders. In het verleden werden onder andere de vervanging van F-16’s en de Betuweroute door de Kamer aangemerkt als ‘groot project’.
De NVWA heeft al ruim tien jaar te maken met bezuinigingen, fusies en reorganisaties. Dat heeft zijn weerslag op de kwaliteit van de inspecties en het toezicht, zo bleek bij recente voedselschandalen zoals de salmonellazalm van visbedrijf Foppen en de fraude met paardenvlees.

Vandaag debatteert de Kamer met Van Dam over de NVWA.

Bron: NU.nl