Vrouw in VS overleden na aanrijding zelfrijdende auto

Een zelfrijdende auto heeft in de Amerikaanse staat Arizona een voetganger doodgereden. De auto van het taxi-bedrijf Uber reed op de automatische piloot, terwijl er wel iemand achter het stuur zat. Het slachtoffer is een vrouw die naast een zebrapad de weg overstak, zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Het ongeluk gebeurde in de nacht van zondag op maandag in Tempe.

In de Verenigde Staten experimenteert Uber met zelfrijdende auto’s, maar in verband met dit ongeluk zijn alle testen opgeschort. Ook heeft Uber zijn programma voor zelfrijdende auto’s in Canada per direct opgeschort. Via Twitter heeft Uber-Topman Khosrowshahi de nabestaanden van het slachtoffer gecondoleerd. Twee jaar geleden kwam al een chauffeur van een zelfrijdende Tesla om het leven. Maar voor zover bekend is dit de eerste keer dat een zelfrijdende auto iemand doodrijdt.

Testen met zelfrijdende auto’s

Uber test al maanden zelfrijdende auto’s in delen van de Verenigde Staten en Canada, met tot nu toe vooral kleine incidenten als gevolg. Veel autofabrikanten en Tech-bedrijven hopen als eerste een zelfrijdende auto op de markt te brengen. Uit een opiniepeiling in de VS verklaarde echter ruim driekwart van de ondervraagden nog bang te zijn om in een zelfrijdende auto te rijden.  Experts vrezen nu dat dit ongeluk de introductie van de zelfrijdende auto in het verkeer enorm kan vertragen.

BRON: de Volkskrant, NOS