‘Introductie volledig zelfrijdende auto kan nog jaren duren’

Afgelopen week meldde de Stichting Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat het mogelijk nog jaren duurt voordat auto’s in alle tijden automatisch rijden. Onder andere menselijk gedrag maken de invoering van de auto’s gecompliceerd, hierdoor is er meer tijd nodig om de auto’s te testen en ontwikkelen.

Uiteindelijk zou het invoeren van zelfrijdende auto’s een bijdrage moeten leveren aan het terugdringen van het aantal (dodelijk) verkeersslachtoffers. In de afgelopen jaren zijn al veel ondersteunende systemen in auto’s geïntroduceerd, maar nu blijkt dat de overgang naar volledige autonomie nog vrij lastig is. Vooral de complexiteit van het menselijk gedrag lijkt te zorgen voor vertraging.

Testen duren langer

Directeur van de SWOV, Peter van der Knaap, geeft aan dat de overgang naar volledig zelfstandig rijdende auto’s verdeeld kan worden over zes fasen, van geen automatisering tot volledige automatisering. Hij geeft daarbij aan dat fase drie het moeilijkst is, hier rijdt de auto namelijk deels zelfstandig, maar moet de bestuurder zelf ook alert blijven. Recente testritten bevestigen de conclusie dat dit een ingewikkelde fase is. Er wordt daarom geadviseerd om langer te testen met vernieuwde en verbeterde software.

Uiteindelijk kan een zelfrijdende auto het aantal verkeersslachtoffers misschien verlagen. Maar vanaf wanneer het mogelijk is om in een zelfrijdende auto te rijden blijft onzeker en kan dus nog wel jaren duren.

 

Bron: SWOV