Weer naar school en Veilig Verkeer

Aan het begin van het nieuwe schooljaar komen diverse organisaties weer met nuttige tips om het aantal ongevallen met schoolkinderen te voorkomen. Zo komt Veilig Verkeer Nedeland met de oproep aan ouders om hun kind in de eerste schoolweek niet met de auto weg te brengen. Ook wil de VVN vrachtwagens weren van schoolroutes.

Volgens VVN verdubbelt het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers in september in vergelijking met de rest van het jaar. Dat komt omdat er in september weer veel meer auto’s op de weg rijden en de scholieren opnieuw moeten wennen aan de verkeersdrukte. Vandaar dat in de Telegraaf de oproep wordt gedaan om de schoolkinderen de eerste week niet met de auto naar school te brengen.
Als ouders hun kinderen in het begin van het schooljaar niet wegbrengen, maar ze aansporen om te voet of op de fiets te gaan, wennen ze aan de nieuwe route en de toegenomen drukte, stelt VVN. Wanneer ouders dat niet helemaal vertrouwen, kunnen ze eventueel vooraf samen met hun kind de route naar school verkennen.

De VVN wijst erop dat er na de vakantie 8 miljoen auto’s op de weg rijden. Dat is het dubbele van in de zomerperiode. Ook de automobilisten moeten vooral in de eerste schoolweek weer wennen aan al die schoolgaande kinderen in het verkeer. Vandaar dat VVN jaarlijks haar campagne “De scholen zijn weer begonnen” voert. De spandoeken langs de weg moeten de weggebruikers aansporen om alert te zijn op de scholieren die weer de weg opgaan.

Schoolroutes

Om ernstige ongelukken met kinderen te voorkomen, moeten vrachtwagenchauffeurs de komende weken schoolroutes mijden, vindt Veilig Verkeer Nederland. De transportsector zelf wil een app ontwikkelen die chauffeurs omleidt als ze scholen naderen die net beginnen of uitgaan. Aldus het dagblad Tubantia.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) doet de oproep op de eerste schooldag in het zuiden van het land. In de eerste weken van het schooljaar gebeuren tientallen ongevallen meer waarbij kinderen zijn betrokken. Met name brugklassers zijn vaker slachtoffer; zij worden in september meer dan 150 keer aangereden, twee keer zo vaak als in andere maanden van het jaar.

Hoe vaak vrachtwagens bij de ongevallen zijn betrokken, is onbekend. Maar het letsel is in die gevallen vanzelfsprekend ernstiger. Daarom wil VVN vrachtwagens zoveel mogelijk van de schoolroutes weren. ,,Ze kunnen misschien best een kwartier eerder of later gaan rijden of een andere weg nemen”, stelt woordvoerder Rob Stomphorst.

Omdat schoolgaande kinderen juist in die eerste schoolweken kwetsbaar zijn, roept VVN ook ouders op de auto te laten staan. ,,Breng ze in ieder geval de eerste week met de fiets of lopend. Zo leren ouders hun kinderen zelf over straat te gaan en maken ze tegelijkertijd de wegen autoluw”, verklaart Stomphorst.

BRON: Telegraaf, Tubantia