Meer dan tien aangiftes tegen Gökmen T. na aanslag Utrecht

Meer dan tien mensen hebben bij de politie aangifte gedaan tegen de dader van de aanslag in Utrecht. Gökmen T. opende het vuur in een tram in Utrecht op 18 maart 2019. De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, zijn mensen die in of rondom de tram aanwezig waren op het moment van de aanslag. Dit laat het Openbaar Ministerie (OM) aan RTL Nieuws weten.

Gökmen T. opende op 18 maart het vuur in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hierbij kwamen vier mensen om het leven. Meer dan tien andere mensen hebben na deze aanslag aangifte gedaan bij de politie, zo blijkt nu. Ze hebben aangifte gedaan van poging tot moord, poging tot doodslag en bedreiging met een terroristisch oogmerk. “Het gaat om mensen die gewond zijn geraakt, maar ook om mensen die niet gewond zijn geraakt maar zich wel benadeeld voelen door de verdachte,” laat een woordvoerder van het OM weten.

Psychische klachten na aanslag Utrecht

Letselschade-expert Yme Drost stelt dat het zeer waarschijnlijk is dat mensen die niet gewond zijn geraakt, wel schade hebben. “Ogenschijnlijk is er dan niets aan de hand, maar als je zoiets meemaakt is de kans groot dat je psychische klachten krijgt. Ze slapen slecht, dromen ervan, krijgen herbelevingen of zelfs PTSS.”
Drost adviseert om in dit soort zaken altijd aangifte te doen, zoals ook Nicky van Grinsven (zie kadertekst) heeft gedaan. Als het Openbaar Ministerie deze zaken voegt in de strafzaak tegen Gökmen T., krijgen de slachtoffers bij veroordeling een schadevergoeding. Dit gaat via het strafrecht eenvoudiger dan via het civiel recht, geeft Drost aan. “Maar het gaat ook om erkenning. Dat ze zich gehoord voelen als slachtoffer, dat is ook heel belangrijk.”

Schadevergoeding

Hoeveel geld slachtoffers kunnen krijgen, is niet te zeggen volgens Drost. “Als ze aan alle criteria voldoen, dus ook in het rechtssysteem als slachtoffer worden gezien, dan kunnen ze geld krijgen voor materiële en immateriële schade. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van verdienvermogen en de kosten voor psychologen.”

BRON: RTL Nieuws