15 jaar en TBS voor doodslag en zedendelicten

De Hoge Raad der Nederlanden heeft gisteren het cassatieberoep van de uit Glanerbrug (Enschede) afkomstige Geert B. verworpen. Geert B. werd eerder in hoger beroep door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en TBS. Hij kreeg die straf voor onder meer het seksueel misbruiken van zijn 3-jarige buurmeisje uit Glanerbrug en het vervaardigen van kinderpornografische foto’s van haar. Daarnaast werd Geert B. veroordeeld voor de doodslag op en het seksueel misbruiken van zijn vroegere buurmeisje Semiha (8). Deze laatste misdrijven dateren uit de tijd dat Geert B. nog in Deventer woonde.

Strafzaak Geert B. leidde tot verbod pedovereniging Martijn

De zaak Geert B. vormde feitelijk ook de aanleiding tot het verbieden en ontbinden van de pedofielenverening Martijn. Bij de behandeling van de strafzaak tegen Geert B. voor de rechtbank in Zwolle in 2010, werd door de officier van justitie een verband geopperd tussen de handelwijzen van Geert B. en de pedofielenvereniging. Het zou daarbij gaan om “tips en tricks” die de pedofielvereniging zou verstrekken. Voor de ouders van het 3-jarige meisje uit Glanerbrug en de hun bijstand verlenende letselschade-expert Yme Drost waren de uitlatingen van B. ter zitting de directe aanleiding om het Openbaar Ministerie te vragen de pedovereniging te laten verbieden en te ontbinden. Een lange procedurele weg volgde. Er werd geprocedeerd tot aan de Hoge Raad. Ons hoogste rechtscollege bevestigde uiteindelijk in april 2014 het definitieve einde van de pedofielenvereniging.

Ouders kritisch over houding overheid

Marcel en Priscilla, de ouders van het 3-jarige misbruikte meisje uit Glanerbrug zijn blij met het arrest van de Hoge Raad. Marcel blijft echter kritisch over de houding van de overheid als het gaat om financiële hulp aan slachtoffers van pedoseksuele zedendelicten. “Het bedrag dat wij uiteindelijk kregen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven was feitelijk een schijntje. Ze laten je gewoon met je schade zitten. Ik begrijp dat niet”, zegt Marcel.

Ook is Marcel zeer kritisch over het feit dat de ouders van slachtoffers hun schade nog niet via de strafrechter op de dader kunnen verhalen. Volgens letselschade-expert Drost is het Ministerie van Justitie bezig die omissie in de wet op te lossen. Voor Marcel en Priscilla komt de eventuele reparatie van de wet echter te laat. Drost pleit er voor dat het Schadefonds Geweldsmisdrijven ruimhartiger omgaat met schadeclaims van ouders van slachtoffers van seksuele delicten: “Het leed en de schade van deze mensen is onnoemelijk. Als samenleving hebben wij voor hen een bijzondere verantwoordelijkheid in acht te nemen. Het zal je kind maar wezen.”

Marcel en Priscilla zetten hun strijd voor ouders van slachtoffers van zedendelicten, onder de naam Strijd Tegen Misbruik voort via Facebook en Twitter.