HENGELO – Yme Drost is afgelopen woensdag benaderd door justitie om alsnog een procedure te beginnen die moet leiden tot de strafrechtelijke vervolging van pedoclub Martijn. De letselschadespecialist spreekt van een juridisch uitzonderlijke situatie.

„Ik kreeg een telefoontje van de plaatsvervangend hoofdofficier van het arrondissementsparket Rotterdam. Zij vroeg mij of ik een artikel 12-procedure wilde beginnen. Zo ja, dan was haar dringende verzoek dat zo snel mogelijk te doen. Het Openbaar Ministerie vraagt mij eigenlijk om actie te ondernemen tegen een door het OM zelf genomen besluit.”

Drost doelt daarmee op de beslissing door justitie in juni om Martijn niet te vervolgen. Met een artikel 12-procedure kan door belanghebbenden alsnog vervolging worden afgedwongen.

Geert B.

Drost, die in mei 2010 zijn aanval tegen Martijn begon omdat de vereniging Geert B. behulpzaam zou zijn geweest bij het wissen van sporen van seksueel misbruik van een dochtertje van zijn cliënten, besloot begin deze maand minister Opstelten aan te schrijven.

De bewindsman zou het OM moeten dwingen tot een civiele procedure met als doel een verzoek om ontbinding en verbod van de Vereniging Martijn. Opstelten heeft nog niet gereageerd.

Justitie ontkent aansporing

Justitie in Rotterdam ontkent Drost te hebben aangespoord tot de artikel 12-procedure, die de letselschadespecialist komende maandag in gang zal zetten. „We hebben hem alleen gezegd, dat als hij een artikel 12 begint, wij wel aan een snelle procedure bij het Gerechtshof willen meewerken. We blijven achter ons besluit staan de vereniging niet te vervolgen.”

Marthijn Uittenbogaard, het in Hengelo woonachtige bestuurslid van Martijn, was niet op de hoogte van de laatste ontwikkeling. „Dit lijkt op een hetze”, zegt hij.

Zaterdag in De Twentsche Courant Tubantia: OM vraagt Drost om actie

Kan een vereniging worden vervolgd naar aanleiding van misstappen van een enkel individu? Drost meent dat het verdrag van Lanzarote – dat voorziet in preventieve maatregelen ter voorkoming van zedendelicten jegens minderjarigen – het handvat vormt om Martijn juridisch aan te pakken.

Nederland heeft zich verbonden aan dit verdrag. Maar wat houdt het in?

Het verdrag heet eigenlijk ‘Verdrag van de Raad van Europa inzake de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik’. Op de pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken leest u meer over dit verdrag.

Bron : TCTubantia.