De Stichting Strijd Tegen Misbruik eist dat een handboek voor kindermisbruik wordt verboden en dreigt naar de rechter te stappen. Op internet is het boekwerk te vinden. Hierin staan aanwijzingen om kinderen ongezien te misbruiken. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat op het DarkWeb zo’n handboek al tien jaar lang door pedoseksuelen wordt gedeeld en aangevuld met tips.

Eerder zei minister Grapperhaus van Justitie dat juristen op zijn departement hebben gekeken naar het handboek, maar daarin geen strafbaar materiaal zien. De Stichting Strijd Tegen Misbruik legt zich daar niet bij neer en stapt als het moet naar de rechter om een verbod af te dwingen. Eerder deed de stichting al aangifte tegen pedofielenvereniging Martijn. De vereniging werd na een jarenlange juridische strijd van deze stichting en van rechtskundige Yme Drost verboden.

Eenvoudig vindbaar pedohandboek

De stichting ziet grote overeenkomsten tussen de informatie die binnen Martijn werd verdeeld en het handboek. Daarin wordt gedetailleerd beschreven wanneer welke seksuele handelingen kunnen worden verricht. Ook worden tips gegeven hoe kinderen kunnen worden benaderd en misbruik onopgemerkt kan blijven. Tot nu toe zou het handboek alleen beschikbaar zijn op het dark web, het verborgen deel van het internet. Maar nu trof het AD delen ervan ook op het reguliere internet aan, waar het eenvoudig te vinden is.
Drost noemt dat schandalig en vindt het ongelooflijk dat hij stuit op politieke onwil. “Als ouders in Nederland de inhoud van dit boek zouden kennen – overigens moeten ze het vooral niet lezen – zou het land op zijn kop staan.”

Verdrag

Ook in de strijd tegen Martijn werd in de politiek eerst weinig noodzaak gevoeld actie te ondernemen. Ook zouden er te weinig mogelijkheden zijn voor een verbod. Drost benadrukt dat hij toen niet opgaf en ook nu vastbesloten is door te zetten. In Engeland is het boek al verboden. Drost zegt een beroep te kunnen doen op het Verdrag van Lanzarote, waarin landen hebben afgesproken kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik.
De stichting heeft de Tweede Kamer al aangeschreven om de beschikbaarheid van het handboek aan de kaak te stellen. Oprichter van de stichting Marcel Jeninga is van plan aangifte te doen als er op een andere manier geen zaak wordt gemaakt van de beschikbaarheid van het handboek.

BRON: AD.nl