Schade door dodelijk ongeval

Soms heeft een verkeersongeval of bedrijfsongeval fatale gevolgen: een slachtoffer overlijdt als gevolg van het ongeluk. Op u als naaste of nabestaande van het slachtoffer heeft dit een grote impact. Vooral als u misschien getuige was van het ongeval en wellicht zelf gewond bent geraakt. Het leven wordt waarschijnlijk nooit meer zoals het was. U bent beschadigd door het ongeluk, u zult uw naaste de rest van uw leven moeten missen. Hoewel u liever niet (direct) aan geld denkt, is het goed om te weten dat u recht heeft op een schadevergoeding voor de materiële en immateriële schade die u oploopt door het dodelijk ongeval.

Schadevergoeding voor overlijdensschade

Vrijwel altijd loopt u overlijdensschade op als een familielid overlijdt door een ernstig verkeersongeluk of bedrijfsongeval. Overlijdensschade is een vorm van letselschade die het gevolg is van het overlijden van uw naaste, als gevolg van een ongeluk waarvoor een ander aansprakelijk is. U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding voor overlijdensschade als er een relatie bestaat tussen u en de overledene. De overledene is bijvoorbeeld uw geregistreerde partner, echtgenoot of uw ouder (als u minderjarig bent of als u meerderjarig bent maar nog wel financiële ondersteuning kreeg van de overledene). Bij overlijdensschade denken we vooral aan begrafenis- of crematiekosten, maar ook aan zaken als gederfd levensonderhoud, kosten voor huishoudelijke hulp en andere financiële schade. Als nabestaande van het slachtoffer heeft u recht op een financiële compensatie voor deze kosten van degene die verantwoordelijk is voor het overlijden. Artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt wat de aansprakelijke persoon of partij moet vergoeden. Het berekenen van overlijdensschade is specialistenwerk. Bij het berekenen en vaststellen van uw schadevergoeding als nabestaande met overlijdensschade kan een ervaren overlijdensschade-expert van Drost Letselschade u helpen en adviseren.

Affectieschade: smartengeld bij dodelijk ongeval

Sinds 2019 is het mogelijk om ook voor de immateriële schade een vergoeding te krijgen. Dit heet affectieschade en het is een vorm van smartengeld. Affectieschade is vergoeding voor het leed, de pijn en het verdriet dat u als nabestaande heeft omdat het slachtoffer is weggevallen. De hoogte van deze schadevergoeding hangt af van de relatie die u had met het slachtoffer. Affectieschade is er ook voor nabestaanden van slachtoffers die ernstig en blijvend letsel hebben opgelopen door een ongeval of misdrijf, maar daar niet aan overleden zijn.

schadevergoeding dodelijk ongeval

Shockschade

Was u betrokken bij een ongeval met dodelijke afloop maar heeft u het zelf overleefd? U kunt dan lijden aan de lichamelijke en/of geestelijke gevolgen van het ongeluk. Vooral de psychische schok is groot als u heeft gezien hoe een naast familielid (in de eerste graad) overleed. U bent medeslachtoffer van het ongeluk en we spreken dan van letselschade of personenschade. U heeft mogelijk recht op een vergoeding van shockschade als iemand anders verantwoordelijk was voor het dodelijke ongeval en er bij u daardoor sprake is van een psychiatrisch te duiden aandoening.

Neem contact op

Ben je betrokken bij een ongeval met dodelijke afloop of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag ook: 0800-2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Persoonlijke en professionele hulp
  • Ruim 30 jaar ervaring door heel Nederland
  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.